Óscar Mascaró, tutor de tercer d’ESO: “Quan un alumne fracassa penso que el fracàs també és meu”

/
189 views

L’Óscar Mascaró Nevado és el tutor de tercer d’ESO de l’institut El Pilar a Premià de Mar. És professor de matemàtiques i tecnologia i també és el director de la banda de tambors de l’escola. Aquí us deixem la seva entrevista, esperem que gaudiu molt d’ella i aprengueu coses sobre ell.

Vas tenir clar des del primer moment que volies ser professor?

No vaig tenir clar que volia ser professor des del primer moment, vaig acabar la carrera de física i en acabar-la hi havia diferents sortides. Una d’elles era l’educació i sabia que tenia unes bones capacitats i habilitats per explicar. Sabia que podia ser professor, ja que quan  era més jove i anava a l’institut tenia un company que em demanava que passés per casa seva perquè li expliqués la lliçó. I amb allò vaig descobrir que tenia una habilitat per ensenyar i així vaig entrar en el món de l’educació.

Què has de fer per ser professor de matemàtiques i tecnologia?

Per ser professor de matemàtiques has de tenir la carrera de matemàtiques o alguna de científica que, per la Generalitat,  sigui vàlida per tenir els coneixements per fer matemàtiques. La meva carrera era la de física i com que a la física hi ha tanta fórmula  com a les matemàtiques, també podia tirar cap aquí.

Quant fa que ets en aquest centre?

Porto en aquest centre des del 2003, és a dir fa 16 anys, i des d’aquell moment no he anat a cap altre centre.

Què és el que més t’agrada d’aquesta escola?

El que més m’agrada és que des del moment en què només hi ha una sola línia un professor està moltes hores amb els alumnes i això fa que hi hagi una relació molt bonica, cosa que no passa quan hi ha més d’una línia, i per tant hi ha una relació més propera. I jo penso que quan l’escola és més petita hi ha una relació humana més potent. A part, una altra de les coses bones és que confien en els professors que pràcticament no tenen experiència.

Canviaries alguna cosa d’aquesta escola?

Personalment faria un pati més gran, potser expandint el pati de baix per agafar una part de l’hort de l’escola. Sobretot pensant en aquells alumnes que són tan moguts, que necessiten un espai molt més gran, ja que es passen molt de temps a  les classes. Per part dels estudiants hi ha la  proposta de condensar els horaris, però no sé si seria bo o no, perquè mai ho he viscut. Potser sí que és veritat que a la tarda hi ha més temps però també depèn dels pares.

Per què vas decidir crear una banda de tambors?

La idea principal no va ser meva, sinó del cap d’estudis. Quan vaig entrar aquí, pel Carnaval surten uns quants músics que tocaven amb instruments que havien fet ells amb uns pots de pintura, alguns sortien millors que d’altres, ja que hem de tenir en compte que eren totalment manuals. I després vaig decidir formar la banda de tambors i comprar instruments per poder tocar.

Què diries als alumnes que acaben de començar tercer d’ESO?

El que tinc en ment és que sigui un bon any. Però un bon any en molts aspectes, és a dir que sigui una classe que funcioni bé, que es pugui créixer com a persones. I si això passa em sentiria molt bé. Tinc unes expectatives molt elevades.

Què és el més important de tercer?

El més important de tercer és que quan s’hagi acabat tinguem la sensació que ha sigut un bon curs, és a dir valorar la nostra evolució del principi al final. El més important per mi és que vosaltres creixeu com a persona.

Com et sents sent tutor de tercer d’ESO?

Em sento altíssimament responsable, perquè un tutor és la figura que ve a continuació del pare i la mare, perquè els pares deleguen a l’escola l’educació del seu fill i l’escola la delega al tutor i és un gran pes. I per tant quan un alumne fracassa penso que el fracàs també és meu. 

Recordes el teu primer dia en aquest centre?

No ho recordo, ja que estava molt nerviós. Vaig fer una reunió amb la Isabel, directora d’aquest centre, i després em van comunicar que podia provar en aquest escola. I una de les poques coses que recordo és que un ex-professor d’anglès, l’Alhagie, va ser qui més em parlava i qui més em va ajudar a adaptar-me. I també recordo la por que tenia d’arribar a un lloc on no coneixia ningú.

Quines són les novetats d’aquest any? Què en penses?

Aquest any ens esperen moltes novetats com el servei comunitari, que és un servei que fem els alumnes de  tercer d’ESO que consisteix en fer 10 hores escolars i 10 hores fora de l’escola donat servei al poble, i una de les coses més importants serà l’experiència que hi aconseguirem. I després, el treball de la revista que em sembla un treball molt interessant de fer i on crec que aprendreu moltes coses. M’agradaria formar-ne part, encara que no és possible.

I fins aquí la nostra entrevista a l’Óscar, esperem que hàgeu après més coses sobre ell.

Autors: Ariadna Garcia, Mariam El Hassouni, Victoria Diaz, Mónica Arcas i Maitane Barranco.

Redactors juniors

El més recent