Pobresa: Obrim els ulls, està present

246 views

Segurament heu vist una persona sense llar dormint al carrer o demanant diners davant d’un supermercat, però potser no heu pensat com ha arribat fins a aquest extrem. Què coneixem com a pobresa? Us ho heu plantejat mai?

Potser alguns coneixeu la definició completa de pobresa -la manca de béns materials per portar una vida digna- però nosaltres en aquest article anirem més enllà. Parlarem sobre diferents aspectes: la situació actual de la pobresa que hi ha ara al món, els tipus de pobresa que hi ha, les seves causes i les seves conseqüències.

Actualment hi  ha molta gent que no cobreix totes les necessitats per tenir una vida digna, és a dir que hi ha fins països sencers on les persones no poden accedir a cobrir una necessitat bàsica per viure. Per exemple, al món hi ha més de 780 milions de persones que viuen amb menys de 1,90 dòlars al dia; això provoca que un 8,8% de les famílies visquin en situacions límit, com no poder tenir un habitatge digne a la temperatura adequada i totes les necessitats cobertes. Segons Nacions Unides, hi ha 836 milions de persones que segueixen vivint en situació de pobresa extrema. Homes, dones, nens i nenes segueixen patint per fam o malnutrició i viuen en entorns on l’exclusió i la discriminació són protagonistes.

Hi ha molts tipus de pobresa que van des del seu nivell més lleu fins el més extrem, aquí hi ha alguns exemples:

  • Pobresa material : Els afectats són víctimes d’un baix index d’escolaritat, desigualtat en la renda, analfabetisme, etc. Tot això porta a una major taxa de violència social.
  • Pobresa social: Es mesura segons l’auxili que reben les persones de baixos recursos dins d’una societat. En aquest sentit, ser pobre es considera una categoria dins d’un conjunt de persones i es determina segons el nivell de reacció social que resulti d’una situació desfavorable.
  • Pobresa infantil: La pobresa d’una comunitat afecta, sobretot, al creixement, la salut i el desenvolupament emocional i conductual dels nens. Per això, la desigualtat entre famílies sol generar pobresa infantil de manera inmediata.
  • Pobresa extrema: És un terme que es refereix a l’estat més baix de la pobresa i que inclou a tota persona que no arriba a cobrir el cost mínim d’aliments en determinat temps. 

Algunes de les causes més importants de la pobresa serien el colonialisme, que és un procés d’expansió d’un territori sobre un altre a nivell polític, social, comercial, etc; les malalties i les epidèmies; les guerres; el creixement de la població; o la corrupció, quan els dirigents polítics o econòmics no proporcionin els diners suficients per a cobrir les necessitats bàsiques de les famílies, sinó que se’ls apropiïn. La veritat és que, per desgracia, hi ha moltes causes que provoquen la pobresa, i potser ara esteu pensant que vosaltres no sou polítics i que potser no en teniu culpa, però tots en som responsables en part. Per exemple, una altra de les causes és el canvi climàtic: hi ha moltes sequeres que causen mancança d’aliments i, d’aquestes, tots en som culpables. 

Ara que ja coneixem les causes de la pobresa, anem a veure quines són les situacions que provoca. Una de les principals conseqüències seria la manca d’aliments: hi ha adults que sacrifiquen les seves racions diàries per alimentar els seus fills, ja que molts estan en risc de desnutrició per falta d’una dieta equilibrada. Això els porta a estats de salut deplorables, tant físicament com psicològicament. També tenen una gran manca de medicaments i accés a serveis de salut. La pobresa crea una gran desigualtat social i provoca rencor entre els diferents sectors, sovint de les persones en risc d’exclusió cap a la gent en situacions més favorables. A més, per la falta de diners i recursos, algunes persones es veuen avocades a dur a terme activitats a vegades fora dels límits de la legalitat, davant de la impossibilitat de trobar cap feina millor amb un sou digne. La impotència i la falta d’autoestima també fan que aquest sector de la població a vegades no sigui capaç de reclamar la seva posició i els seus drets.

Cal conscienciar la gent que la pobresa és un problema real que hem d’intentar solucionar.

Autores: Ariadna Fargallo, Anna Galisteo i Ariadna Garcia.

Redactors juniors

El més recent