Ricard Domènech: “Cal educar els joves en un estil de vida actiu i saludable”

195 views

Ricard Domènech és professor d’educació física de secundària a l’Escola el Pilar. A continuació us deixem una entrevista on parlarem sobre l’espai que ocupa l’esport a la seva vida i els motius pels quals s’hi va dedicar, entre altres temes.

Què és l’esport per tu? 

Una forma de vida, en el meu cas, la meva passió.

Quant de temps portes com a professor d’educació física?

Aquest serà el meu segon any com a professor d’Educació Física.

Tenies pensat dedicar-te a l’educació física? Des de quan?

Sí, em vaig plantejar ser professor d’Educació Física des de ben petit, concretament quan cursava educació primària a l’escola.

Com creus que ha de ser l’Educació Física a l’ESO?

L’Educació Física ha de ser una assignatura en què els nens i nenes aprenguin a valorar la importància que té l’activitat física i l’esport en àmbits com ara la salut, el creixement personal, les relacions socials, el respecte, l’esforç i la constància. No hem de veure l’Educació Física com una assignatura on només es juga i ho anem a passar bé com si fos l’hora del pati. Cal educar els joves en un estil de vida actiu i saludable.

Quins són els objectius més importants de fer Educació Física a l’escola?

Considero que l’objectiu més important és conscienciar de la importància que tenen l’activitat física i l’esport a nivell de salut. Penso que és imprescindible fomentar hàbits que allunyi als adolescents del sedentarisme. A part, l’Educació Física ha de vetllar per educar en base al respecte, el treball en equip, la cooperació i la companyonia. 

Alguna vegada has estat en un equip o has participat en un esport d’elit o de nivell?

He fet futbol i natació durant molts anys, però mai a nivell d’elit.

Com va ser l’experiència?

Sempre és agradable i divertit poder practicar aquells esports que t’apassionen. A més, gràcies a l’esport, he dut un estil de vida saludable, he fet molts amics i m’ha portat molts aprenentatges, com ara saber guanyar o perdre, respectar els companys, els adversaris, les normes, adquirir hàbits i rutines i valorar la importància del treball en equip.

Com vas començar a dedicar-te a l’esport?

Vaig iniciar-me en l’esport des de ben petit, a una activitat extraescolar de futbol.

Tens clar de seguir sent professor d’educació física de secundària a l’Escola el Pilar?

Si, no hi ha res millor que poder treballar d’allò que t’agrada i t’apassiona.

Quins estudis s’ha de tenir per poder ensenyar educació física?

Per a ser professor d’Educació Física a l’ESO, primer de tot has de cursar el grau (“carrera”) en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE) i després fer el màster en formació del professorat (especialitat en educació física).

Que diries als alumnes de 3r ESO?

Que aprofitin els darrers cursos a l’escola i en treguin el màxim profit, tant a nivell d’Educació Física com a les altres matèries.

Quin consell els donaries per millorar?

Els encoratjo a tenir motivació i predisposició davant les diferents temàtiques a tractar. L’Educació Física és una assignatura d’on se’n poden treure molts més aprenentatges que no només anar a jugar. Es poden interioritzar diversos aspectes referents al coneixement del cos, els límits personals, les rutines, hàbits higiènics i saludables que ens ajuden a prevenir malalties i el sobrepès, etc.

Autors: Anass, Adrià, Irene i Ayman

Redactors juniors

El més recent