Santa Llúcia: una tradició amb més de 230 anys

/
393 views

La fira de Santa Llúcia, instal·lada a l’Avinguda de la Catedral a Barcelona, és una tradició que ens acompanya des del 1786 fins l’actualitat

Aquesta és la seva 233a edició. Forma part de la cultura catalana i és recordatori que les festes ja són aquí. S’instal·la a finals de novembre o principis de desembre, sempre abans del dia 13, el dia de Santa Llúcia, i acaba quan arriba el Nadal. Estem parlant de la fira de Santa Llúcia.

La vam visitar el divendres 6 de desembre. Les parades estaven agrupades en 4 sectors principals: vegetació, la secció d’artesania, secció musical i l’última, però no menys important, la dels pessebres. Aquestes paradetes estaven distribuïdes de manera que ocupaven tota la plaça, dividides físicament per dos passadissos verticals i un d’horitzontal.

Una gran part de la població barcelonina gaudeix assistint a aquest esdeveniment anualment, “És una tradició familiar, cada any venim amb els nostres pares i avis”, comenta en Joan, un dels visitants. Alguns venedors ens van dir que estava venent allà des de sempre; uns altres, que hi portaven només un any. Hi havia una cosa en la qual tots estaven d’acord: per a ells era una tradició

Vam parlar amb els consumidors de la fira i molts van afirmar que la visitaven cada any, tot i que hi havia turistes que no tenien cap experiència ni coneixement de Santa Llúcia. Els clients habituals  confirmaven que hi assistien per tradició, que passava de generació en generació. Per a la majoria era una indicació de que ja havien arribat les festes. “El que més ens agrada és l’ambient i la gent que hi trobem”, va dir la Montse. La paradeta que va triomfar entre els joves va ser sens dubte la dels caganers. 

Ens emportem una nova experiencia, ja que no hi havíem anat abans i sempre ho recordarem. El que tenim clar és la il·lusió que vam veure tant als ulls dels nens com els dels adults, per aquests és un record constant de l’infant que porten a dins.

Autores: Anna Galisteo, Mònica Arcas, Maitane Barranco, Lucia Marín

Redactors juniors

El més recent