Adrià Climent: “No perdo l’esperança de recuperar la visió”

/
324 views

L’Adrià Climent és un alumne de 2ºn d’ESO de l’Escola El Pilar que té una malaltia minoritaria: neurofibromatosi de tipus 1. Ha estat escollit per ser un dels testimonis a la web de La Marató de TV3, destinada a recollir diners per a la investigació d’aquestes malalties. Ho podeu veure a la web de la CCMA.

En què consisteix la teva malaltia? Quins símptomes té?

Es un cas entre 2600 persones i pot afectar de formes diferents, tant exteriorment com interiorment. En el meu cas tinc dos tumors que m’afecten els ulls: no tinc visió en l’ull dret i només un 10 % en l’ull esquerre. La malaltia augmenta les possibilitats de tenir TEA (transtorn d’aspectre autista).

Quantes vegades vas al metge cada mes?

Ara menys que abans, però fa uns anys estava amb tractaments perquè pensaven que em quedaria cec i hi anava una vegada a la setmana. Ara, cada 3 mesos.

Com ha afectat la teva vida aquesta malaltia?

De petit tenia visió i quan em va afectar a la visió em vaig quedar molt sorprès. Tenir TEA, concretament síndrome d’Asperger, em va xocar molt.

Quins medicaments prens i com t’afecten?

Ara mateix prenc dues pastilles de Curcuma. Fa uns anys vaig patir un efecte secundari que em va posar el cabell ros i vaig tenir ungla encarnada,  em va passar en prendre un xarop. També vaig prendre Amlodipino per la hipertensió i 10 gotes de vitamina D.

Tens algun conegut amb la mateixa malaltia que tu?

Sí, perquè vaig a la ONCE una vegada al mes i tinc una companya allà que té la mateixa malaltia,  però la noia té atacs de epilepsia. I també conec una dona gran a qui li afecta aquesta malaltia i té la cara deformada.

Saps a quanta gent  afecta aquesta malaltia a Catalunya?

Més o menys a una de cada 2600 persones.

Saps en quin estat es troba la investigació de la neurofibromatosi?

Acabar amb la meva malaltia és quasi impossible, perquè és genètica i si tinc un fill amb una altra persona amb la mateixa malaltia que jo, el meu fill també la tindrà, però sí que estan investigant per fer que torni a recuperar la visió. Per això tinc esperances d’aconseguir-ho.

Què opines de la Marató de TV3?

Que està molt bé i estic molt content que donin a conèixer les malalties més rares.

Creus que la gent amb malalties minoritàries es prenen les coses de diferent manera?

Sí, però també depèn una mica de la malaltia minoritària que tingui. 

Redactors juniors

El més recent