Boutaina‌ ‌Anzaui:‌ ‌”La‌ ‌ciència‌ ‌ens‌ ‌dóna‌ ‌resposta‌ ‌a ‌la‌ ‌majoria‌ ‌de‌ ‌preguntes‌ ‌que‌ ‌ens‌ ‌fem‌ ‌dia‌ ‌a‌ ‌dia”

//
501 views

Boutaina Anzaui és una jove de 20 anys que actualment està en el seu 3r any a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona (UB). A més a més, també treballa a la farmàcia Colldeforn, situada al centre de Mataró. L’hem entrevistada amb motiu del Dia de la Dona a la Ciència.

Quins estudis estàs cursant actualment? I com és que pots estar treballant ja en una farmàcia?

En aquests moments sóc al tercer curs de farmàcia, i per arribar a aquesta carrera vaig estar fent dos anys del batxillerat científic. A partir del segon any de la universitat, com que ja has adquirit certs coneixements importants, doncs ja se’t dóna la possibilitat de poder estar  treballant en una farmàcia i d’aquesta manera vas aprenent noves coses i agafant experiència. 

Per què vas començar a estudiar ciència?

Des de ben petita que m’agrada barrejar coses i fer com els meus propis ‘experiments’ encara que sigui barrejant qualsevol cosa amb aigua. I quan vaig arribar  a l’ ESO i a batxillerat va ser quan em vaig adonar que realment el món de la ciència, en especial la branca de la salut, és com un conte sense fi perquè sempre apareixen nous medicaments i noves malalties.

Què és per tu la ciència?

Per mi la ciència és un món fascinant ple de curiositats, que ens dona resposta de la majoria de preguntes que ens fem dia a dia ja sigui sobre el que ens envolta o sobre nosaltres mateixos i el nostre organisme. 

Va ser molt difícil arribar on ets actualment?

Res és fàcil, i en aquesta vida un ha de treballar dur per aconseguir el seu somni. És cert que he passat per èpoques d’una mica de nervis, per exemple per la selectivitat, i per estones d’estrés, sobretot als mesos on tenim examens finals a la universitat, però tot i així el més important és que després veig que tot l’esforç i temps dedicat al que m’agrada ha valgut molt la pena. Llavors em sento motivada per seguir endavant i satisfeta per tot el que he fet fins ara.

Què és el que fas en la teva feina?

La meva feina com a treballadora en una farmàcia no només consisteix en dispensar medicaments als clients, sinó també en intentar aconsellar a la gent els productes que necessiten,  fer proves de tensió, de colesterol, de sucre entre d’altres coses. 

En un món com el científic i el tecnològic t’has d’anar sempre reciclant, o sigui, posant-te al dia dels nous medicaments?

És important sempre estar atent i informat sobre la sortida de nous medicaments o la retirada d’alguns perquè sempre et trobes amb clients o fins i tot gent pel carrer que et fa preguntes de l’estil: ‘I per què han retirat la Ranitidina del mercat?’ o ‘és veritat que tenia un ingredient que provocava càncer?’ o ‘és veritat que aquest medicament passarà a ser finançat per la seguretat social?’, etc.

Des de quan fas aquesta feina?

Vaig començar a treballar en aquesta farmàcia des de l’estiu de l’any passat. Amb els pocs mesos que hi porto treballant he après moltes coses sobre la utilitat de cada medicament, productes cosmètics o fitoterapèutics que hem començat just aquest any a veure més a fons en algunes assignatures. 

A quantes persones ateneu al dia aproximadament?

Com que treballo en una farmàcia que és bastant gran i és de 24 hores, doncs tenim una màquina perquè la gent agafi torn. Aleshores en acabar el dia podem veure també quantes persones han vingut aquell dia. Jo com que només treballo alguns caps de setmana i festius, et podria dir que al dia acabem tenint 700 persones aproximadament. 

Quin són els productes més venuts en cada temporada de l’any?

Els productes més venuts a la tardor i a l’hivern són els antigripals ja que és quan la gent sol tenir més refredats. Després de les festes de Nadal i cap a mitjans de maig-juny, es venen molt els productes naturals que disposem a la farmàcia per perdre pes. Pel que fa a l’estiu, els productes més venuts son protectors solars i els productes antimosquits. 

Quantes hores dediques a la teva feina?

Només treballo dos caps de setmana, dotze hores aproximadament cada dia o sigui en total unes 45-48 hores, ja que així m’ho puc compaginar amb la universitat i poder tenir temps pels meus estudis.  Però això no vol dir que hi vagi només 4 dies al mes, ja que cada dimecres es fan formacions dins de la farmàcia on un company que té més experiència ens explica tots els nous productes que han sortit al mercat o es contracten empreses per tal de informar-nos sobre els seus productes i així poder aconsellar els nostres clients de la millor manera. 

Alguna vegada t’han demanat un medicament del qual no havies sentit mai a parlar?

Sí que m’ha passat, sobretot a l’inici quan encara portava menys d’un mes treballant. Però després amb l’experiència i aprenentatge que vas adquirint al llarg dels mesos, t’acabes aprenent el nom de gairebé tots els medicaments. 

Youssef Rendhour i Ayman Anzaui

Redactors juniors

El més recent