La vida a Auschwitz

156 views

Així és com eren les vides dels presoners esclaus d’Auschwitz

A Auschwitz, en 5 anys hi van morir 1,3 milions de persones, dels quals un 90% eren jueus. Al voltant de 900.000 persones van ser assassinades immediatament a la sortida dels trens que portaven fins al camp. La majoria van morir a cambres de gas, camuflades com a dutxes: feien creure als presoners que els anaven a dutxar, llavors eren atrapats en una gran sala i allà expulsaven el gas de cianur. A part de les cambres de gas també morien de moltes maneres molt fortes: ofegats al riu, cremats, afusellats, de fam, de malalties infeccioses, enverinats, torturats, maltractats…

Auschwitz va ser creat el 25 de gener de 1940, actuava com a camp d’extermini per a tots aquelles persones que no podien treballar ja fos pel seu estat de salut general o per malalties.

Les condicions de vida eren inhumanes: les robes que rebien els presoners eren de les persones que havien mort. Les hores de descans eren insuficients en comparació al treball que realitzaven durant el dia, no hi havia instal·lacions sanitàries, l’alimentació era extremadament escassa i el menjar estava en un estat dolentíssim, hi havia moltes persones en un espai tancat, patien el fred, el treball físic, la brutícia, la falta d’higiene i les malalties (el tifus i un gran nombre de malalties de la pell afectaven la convivència dels presoners). 

Les 192 hectàrees de Auschwitz estaven divides en 3 seccions:

  • Auschwitz I: el camp de concentració original que servia de centre administratiu de tot el complex. En aquest camp van morir al voltant de 70.000  polonesos, i presoners de guerra soviètics. 
  • Auschwitz II: un camp d’extermini on van morir al voltant d’un milió de jueus, i prop de 19.000 gitanos. 
  • Auschwitz III: usat com el camp de treball d’esclaus.

Aquest camp va ser alliberat pels aliats (concretament pels soldats soviètics)  el 27 de gener de 1945. Va ser declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO el 1979. 

Jordi Santizo, Adrià Casero i Ramón Pérez

Redactors juniors

El més recent