L’aniversari de Sondheim: una excusa per a descobrir Sweeney Todd

170 views

Aquest any Steven Sondheim fa 90 anys. És l’autor de Sweeney Todd, un clàssic del teatre musical. Milers de versions relaten la venjança d’aquest desgraciat barber del carrer Fleet. Entre altres, trobem la dirigida per Mario Gas a Barcelona, que curiosament compleix 25 anys de la seva estrena. Sondheim és també l’autor d’Into the Woods i West Side Story.

Sweeney Todd està inspirat en una obra de teatre dirigida per Christopher Bond, basada al seu torn en els assassins en sèrie Bernabé Cabard i Pedro Miquelón. Mostra la dura vida dels habitants del Londres victorià del segle XIX.

La seva primera aparició en escena va ser un èxit de Broadway protagonitzat per Len Cariou i Angela Lansbury, a qui voldria destacar per la seva interpretació d’un personatge tan complex com és Mrs. Lovett. Tant ells com l’obra en general van guanyar molts premis l’any 1979.

El 2007 va arribar a la gran pantalla gràcies a Tim Burton, amb actors tan coneguts com Johnny Depp, Helena Bonham Carter o Sacha Baron Cohen. 

Personalment aquesta obra em fascina. M’encanta com relata d’una manera tan crua la vida dels personatges, la pobresa, les malalties (tan psicològiques com físiques) i la manera d’actuar dels protagonistes davant els seus problemes. És una història macabra que conté un transfons de crítica social.

Tots els personatges tenen una raó per patir, principalment el nostre protagonista, Sweeney Todd. Va ser condemnat injustament per el jutge Turpin i separat de la seva dona i del seu nadó. Quinze anys després torna a Londres per a complir amb la seva venjança. Actors com Constantino Romero en la versió catalana i George Hearn van donar-li vida.

En tornar a la seva barberia troba la seva veïna, Mrs. Lovett, la segona gran protagonista d’aquesta obra. Secretament enamorada d’ell, és la propietària d’una botiga de pastissos de carn, que segons ella són els pitjors de tot Londres. Entre les seves millors intèrpets, a part de les actrius esmentades abans,  trobem la gran Patti LuPone i Emma Thompson. 

Johana és la filla de Sweeney Todd, confinada a casa del seu tutor, el jutge. S’enamorarà d’un mariner amic de Todd anomenat Anthony. 

Voldria destacar al meu personatge preferit, en Toby: és orfe i l’ajudant d’un estafador, acaba sent acollit per Mrs. Lovett i estableix amb ella una relació mare-fill. El millor intèrpret d’aquest dolç nen és Neil Patrick Harris, és capaç de transmetre la seva innocència i vulnerabilitat, tenint en compte que tenia 27 anys quan el va representar. 

El darrer personatge és una captaire que ha perdut el cap i demana diners i sexe per parts iguals. L’actuació d’Audra McDonald és impecable per representar un personatge tan desequilibrat.

La música de Sondheim, estimada i odiada per molts, és la que, amb les criticades dissonàncies, dona caràcter i personalitat a l’obra. És molt diferent a la que els musicals ens tenen acostumats i s’adapta molt bé a cada personatge, cadascun té el seu color.

Veure Sweeney Todd és una gran experiència on et divertiràs, però alhora veuràs la crueltat i el patiment d’aquella època. Recomano a tothom veure’n una versió. Sembla que podrem tornar a gaudir l’obra a Barcelona dintre de poc, Mario Gas té un projecte entre mans per commemorar els 25 anys de la producció catalana…

Redactors juniors

El més recent