Les dones i el cinema: encara queda molt per fer

170 views

Els Premis de l’Acadèmia, més coneguts com els Oscar, són uns premis cinematogràfics atorgats anualment per l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques a Los Angeles. La primera vegada que es va celebrar aquesta cerimònia va ser el 16 maig de 1929 a l’hotel Hollywood Roosevelt. Durant els darrers anys, els premis en qüestió s’han popularitzat i actualment son un referent per a la societat d’avui dia. Hi ha molts premis possibles referents a múltiples aspectes cinematogràfics, com poden ser premis als millors actors o actrius, els millors guions, la millor il·luminació o els millors efectes de so…

Però, tot i ser uns premis tan importants i reconeguts, seguim sense fixar-nos en algunes coses, i una d’elles és el paper de les dones i és que, per desgràcia, encara hi ha molt poques cineastes importants, i menys encara nominades o fins i tot guanyadores en alguna de les categories dels Oscars, més enllà de les actrius. De fet, segons unes estadístiques fetes sobre la quantitat de dones nominades anualment, representen menys del 25% del total de persones nominades. Això vol dir que, de totes les persones que opten a algun premi, les dones només n’ocupen una quarta part o encara menys.

Tot i això hi ha dones que han aconseguir destacar al mon del cinema i que han rebut uns merescudíssims premis. Una altra dona amb una trajectòria interessant als premis va ser Edith Head, la dona que ha aconseguit més nominacions en tota la història dels Oscars. Són 35 en total, i totes elles a la mateixa categoria: millor disseny de vestuari. Va guanyar en 8 ocasions i es va convertir en la dona que ha guanyat més Oscars.

Al 1928, Janet Gaynor va rebre el premi a la millor actriu per tres pel·lícules rodades durant els dos anys anteriors: “Sunrise”, “Seventh Heaven” i “Street Angel”. També va tornar a ser nominada a l’any 1937 pel seu paper a la pel·lícula “A Star Is Born”. Ella era una actriu amb un aspecte fràgil, i per aquest motiu va fer sovint papers de noia ingènua i dolça, però tot això estava ben lluny de la realitat, en què era una espavilada dona de negocis.

Seguint amb les actrius, Meryl Streep i Katherine Hepburn són les que més hi destaquen. Streep és la dona que ha sigut candidata al premi més vegades, amb un total de 21 nominacions, tot i això només ha guanyat el premi 3 vegades. Per l’altra banda, Hepburn no ha rebut tantes nominacions, un total de 12, però és l’intèrpret amb més Oscars de la història, cap actor o actriu ha aconseguit tenir-ne 4 com ella.

En conclusió, els Premis de l’Acadèmia, són el referent mundial del mon del cinema, i, a vegades, no va malament prestar una mica d’atenció als èxits de les dones que treballen en aquest àmbit.

Redactors juniors

El més recent