Castanyada o Halloween?

/
65 views

El mes d’octubre és el mes en què es celebra la tradició catalana de la Castanyada, però també hi ha molta gent que celebra la tradició americana anomenada Halloween. 

La Castanyada se celebra la nit de Tots Sants i prové d’una antiga festa ritual funerària per honorar els familiars difunts. En aquesta tradició es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica és el moscatell, que és un tipus de vi dolç. Se sol representar amb una figura de castanyera: una dona vella, vestida amb roba pobra d’hivern i amb un mocador al cap, davant d’un torrador de castanyes. 

Halloween va començar fa molts segles a Bretanya, Escòcia i Irlanda, la nit del 31 d’octubre. Aquest mateix dia també se celebrava la festivitat de Samhain, que coincidia amb el darrer dia de l’any segons els antics calendaris celtes i anglosaxons. Samhain era el déu dels morts. La paraula gaèlica “Samhain” literalment vol dir “final de l’estiu”. El dia que celebraven Samhain era, per tant, el dia de cap d’any. En aquella època, s’encenien grans fogueres sobre les muntanyes per foragitar els esperits malignes. També es creia que les ànimes dels morts visitaven les seves antigues cases per intentar trobar un cos on habitar i anaven acompanyades de bruixes i esperits. Per això no s’encenia cap llum a les cases i la gent es vestia com a bruixes o dimonis per tal que cap ànima volgués habitar el seu cos. Actualment els nens i nenes es disfressen amb una disfressa que sigui “terrorífica” i van per les cases demanant dolços i caramels. 

La Castanyada i Halloween tenen en comú que són festes que recorden els difunts i en que tenen lloc el mateix dia, però les maneres de celebrar-se són ben diferents.

Nosaltres creiem que la Castanyada és una festa tradicional, és a dir, és millor passar-la amb la teva família, mentre que  Halloween és una festa que es celebra normalment amb els amics. Per a les persones que els agrada disfressar-se, la celebració de Halloween és perfecta, perquè tothom pot disfressar-se de qualsevol cosa terrorífica i ningú en sap la identitat.

Keira Tamayo, Irene Cereza i Carla Cardó

Redactors juniors

El més recent