No només s’extingeixen els animals, també ho fan les llengües

/
96 views

Almenys el 43% de les 7 000 llengües que es parlen al món estan en perill d’extinció

Sabies que cada dues setmanes mor una llengua? És probable que a finals de segle hagin desaparegut gairebé la meitat de llengües que es parlen avui al món. Una llengua és la manera de com veus el món. Per tant, quan es perd un idioma, es perd també la cultura del lloc on es parla, totes les llegendes, frases fetes, cançons… 

I tot i que ens pot semblar que és una cosa molt llunyana, està passant aquí, a Espanya: L’aranés és una llengua oficial, com el català o el castellà, que cada cop es parla menys a la Vall d’Aran. Només la parlen unes 3.000 persones i és molt probable que d’aquí pocs anys desaparegui. Es va originar a principis de l’Edat Mitjana, com la resta de llengües romàniques. Al ser una llengua oficial s’ensenya a totes les escoles de la comarca. 

A part de l’aranés també hi ha el fala de xàlima, que és una variant del galaicoportuguès i és parlada a Extremadura per menys de 10.000 persones. Aquesta llengua té tres variants: el mañego que es parla a San Martín de Trebello, el valverdeiru que s’utilitza a Valverde de Fresno i el lagarteiro que és propi d’As Ellas. 

Tot i que això són males notícies, segons la UNESCO algunes llengües s’estan intentant recuperar. Aquest és el cas del nüshu, que és un misteriós llenguatge xinès que només  parlaven les dones. Aquesta llengua prové de la província de Hunan,  al sud-est de la Xina. Aquest lloc es caracteritza per tenir moltes valls i muntanyes, i és per això que en el passat els pobles estaven molt separats i era molt difícil comunicar-se entre si, per tant cadascú tenia la seva pròpia parla i una d’aquestes llengües era el nüshu. 

Fins als anys 80 no vam tenir constància d’aquesta llengua. I ara fa 16 anys que va morir l’última dona que el parlava amb fluïdesa. A Puwei, però, van trobar  tres persones que podien escriure el nüshu, i és per això que en aquests moments estan intentant conèixer més l’idioma.

Maria Hidalgo, Marta Muñoz

Redactors juniors

El més recent