Jordi Folck: “Algú que no llegeix no pot escriure bé”

135 views

Jordi Folck és un escriptor català de llibres per a nens i joves; també és actor, fotògraf i professor de creativitat. Té 59 any i va néixer a  la comarca del Baix Camp, a Reus. Alguns dels seus llibres són Ningú és un zombi, El noi de paper, 666 calaixos, La guerra dels xiclets, La dona vestida de negre, T’ho diré cantant, El manuscrit de les bèsties o Llibre d’encanteris de la vella tarantula. Ha guanyat molts premis literaris, com el Premi Ramon Muntaner, el Premi Barcanova o el Premi Folch i Torres.

Quan eres petit volies ser escriptor? Si no, què volies ser?

 Primer volia ser detectiu privat, però sempre perdia les claus i no aconseguia trobar-les, o sigui que vaig adonar-me que seria un detectiu molt dolent. Després vaig voler ser cantant, sempre cantava a la dutxa. Ser escriptor no m’ho plantejava, em semblava una cosa molt important i molt difícil.

En quin moment de la teva vida vas decidir ser escriptor. I per quines raons?

Jo tenia moltes idees i vam tenir un professor a la universitat, que deia que tots érem molt creatius. Llavors em vaig llegir “La història interminable” i vaig pensar que jo també volia fer un llibre com aquell. I vaig començar a escriure.

Quin llibre dels teus és el que més t’agrada?

“El noi de paper”, perquè és un llibre que vaig trigar gairebé 30 anys a escriure. Vaig començar el 1991 i es va publicar en el 2018. Va guanyar el premi Ramon Muntaner.

I que no sigui teu?

”Oliver Twist”, de Charles Dickens, és una història molt tendra. També m’agrada molt la seva adaptació musical “Oliver”.

En què t’inspires quan escrius un llibre ?

Cal tenir els ulls ben oberts, escoltar, pensar o fins i tot tenir converses. Per exemple el meu llibre “666 calaixos” se’m va acudir quan vaig veure un espectacle a Anglaterra, el musical ”El gran amic gegant”. Hem d’estar atents a tot el que ens envolta. Les persones que només viuen enganxades a la pantalla del mòbil perden la seva creativitat.

Quin és el premi que més il·lusió et va fer quan el vas rebre?

El premi Barcanova, dotat amb 20.000 euros.  També em va fer molta alegria el premi Folch i Torres.

Quin premi t’agradaria  rebre?

Que interessant… Doncs mira, el premi Planeta que et donen de premi 600.000 euros i em podria comprar una casa!

Quina va ser la teva experiència quan vas acabar el teu primer llibre?

Va ser molt divertida. El llibre es deia ‘La Rosa de Reus’. Hi van participar comerciants de la ciutat.

T’agrada anar a les escoles?

M’encanta! Sempre són experiències molt úniques. És l’única manera que tinc d’estar en contacte amb els meus lectors. M’agrada signar llibres i veure els nens i nenes il·lusionats. De vegades fins i tot em reben amb una cançó.

Quina va ser la teva experiència quan vas venir al Pilar?

Ja hi he vingut tres vegades i m’ha agradat molt. Estaria encantat de tornar. Sou nens molt lectors, molt engrescats. La Roser engresca molt els nens a llegir.

De què tracta el teu pròxim llibre?

És un llibre per lectors a partir de 14 anys.  Parla va de milers de morts que surten de la tomba i van matant arreu de Barcelona. Jo penso que el president de Brasil és mala persona, i en aquest llibre els morts li tallen el cap i se’l mengen, com a advertiment a les males persones!

Et cansa fer llibres?

No! El que em cansa es no fer-ne! Quan no escric no sé què fer, em trobo fatal. la meva mare em diu:” Què et passa, fill meu?” I quan em poso a escriure de nou, em passen tots els mals.

Quin consell ens donaries per escriure millors?

Cada dia llegir 15 o 20 minuts d’un llibre que us agradi. Algú que no llegeix no pot escriure. I si estàs pel carrer, fent qualsevol cosa o fins i tot somiant i et ve alguna idea, l’apuntes en una llibreteta per no oblidar-la. Mai saps d’on pot venir la inspiració. Molta gent té un tap al cap. Però si treus aquest tap, comencen a sortir idees!

14-Disfrutes amb la teva feina?

M’encanta!! Si no, no la faria. No entenc que hi hagi escriptors que pateixin davant del full en blanc. Si tens alguna cosa a dir, escriu-la i si no, no escriguis res!

Gael Fernàndez Santin, Martina Garzón Peralta i Víctor Calvo Vates

Redactors juniors

El més recent