Parlem amb un exjugador professional de Fortnite: “Els e-sports seran el principal mètode d’entreteniment en un futur”

119 views

Avui entrevistarem al Javi, ex-jugador competitiu del videojoc Fortnite. El qual ens explicara com funciona el mon competitiu dels videojocs, i els esports electrònics. Va néixer a Barcelona, i des de el 2018 ha sigut jugador competitiu del videojoc Fortnite. L’entrevistarem per els seus mèrits a nivell europeu.

En podries explicar una mica com es i de que va el mon dels eSports o també dit esports electrònics?

Per entendre els eSports si mai ho has escoltat, és com els equips de futbol. Hi han equips els quals tenen que lluitar en lligues per arribar a guanyar premis. És la mateixa situació amb els eSports, et fitxen  per un equip, depèn de la divisió: t’apunten a diferents lligues. Posant un exemple, apuntar-se a la “Superliga Orange” del videojoc League of Legends, el seu preu oscil·laria entre 65.000 a 90.000 euros, i després a la vegada es tendria que posar el cost de la gaming house. Una gaming house és una casa que paga el club quan s’apunta a una liga de jugadors d’Elite. En aquesta casa es manté al jugador, dorm el jugador, treballa, i menja. Seguint un horari fixe.

En aquests clubs també es tenen uns contractes, unes clàusules, i un sou fixe el qual es manté amb la duració. Es mouen molts diners en els esports electrònics, fins el cas que l’any passat el mundial de League of Legends va igualar els espectadors que la pròpia NBA. Jo crec que els eSports seran el principal mètode d’entreteniment en el futur. Cada any aquesta comunitat creix més, i mou més xifres millonarias. 

Actualment a Espanya mantenir un club d’esports electrònics de primera divisió costaria uns 4 milions d’euros anuals, apròximadament. No obstant, si anem als clubs més coneguts mundialment, el preu podria oscil·lar entre 20 milions d’euros.

Quants anys portes en aquest mon?

En el món dels eSports, ho coneixo desde 2016. No obstant porto des de el 2017 competint. En aquella època no entenia molt bé com anava aquest món, no obstant a partir d’experiència he pogut conèixer com és tot per dins. En 2017 vaig fitxar per un club amateur del videojoc “Counter Strike: Global Offensive” un joc que en l’època m’agradava jugar. Vaig començant jugar amb els meus amics, fins que vaig conèixer el mètode de joc competitiu. Finalment vaig anar millorant, fins que vaig arribar al màxim nivell competitiu que es podria tenir. En l’època no hi havien molts equips que em volien fitxar. Però finalment, un equip amateur va confiar en mi. Un equip amateur és un equip que el que fa es confiar en jugadors que no han resaltat molt, entrenant-los per finalment puguin arribar a ser jugadors d’Elite. Vaig jugar alguns tornejos, fins que vaig arribar a jugar contra professionals. Finalment vaig deixar el lloc perquè per seguir competint depenia el jugar moltes hores, i finalment em vaig cansar de tot.

Però sí, es podria dir que porto competint en aquest món tres anys.

Quant temps hi dediques abans als eSports?

Tot depèn del videojoc. Quan vaig estar competint en el Counter Strike, normalment jugava poques hores. Perquè no depenia realment d’un club, ja que era realment una cosa amateur i per pura diversió. Però si parlem de Fortnite ja es altre cosa. En Fortnite vaig estar desde 2018 fins a inicis de 2020 competint. A 2018 anava independentment, volent millorar. Com venia del Counter Strike jo tenia un pensament de competitivitat. Així que des de un principi vaig estar  entrenant per poder arribar a competir realment en el videojoc. A finals de 2018 vaig rebre varies ofertes de clubs, ja que vaig guanyar un torneig presèncial. Fins que a inicis de 2019 vaig entrar en un equip. En aquest cas, seguia sent un equip amateur.

No obstant aquest equip el que em donava era un psicòleg deportiu, que aquest el que feia era ajudar-te per preparar-te mentalment per un torneig. A la vegada tenia un “Coach”, que era un entrenador i analista que el que feia era informar-me dels errors que podia fer. Però també, el que feia aquest club era reclamar-me unes hores diàries per millorar el nivell de joc. Llavors al fortnite, per mantenir un nivell competitiu per ser un dels millors d’Espanya, i a la vegada intentar ser-ho a Europa, vaig tenir que estar jugant d’entre 5-8 hores diàries. Vaig estar seguint aquell ritme 3 mesos, fins que finalment em vaig cansar molt mentalment, i ho vaig deixar indefinidament. Però després als mesos vaig tornar, i molt més fort.

Que has guanyat i com?

Al Fortnite guanyar, he guanyat moltes coses. Des de coses físiques, com simplement diners. Al 2018 el competitiu era molt abstracte, no era molt clar com anava tot. Però al 2018, vaig estar sisé d’Espanya en el joc en general. Però en aquella època, com he dit el competitiu no hi estava, només hi era el mode casual. Llavors aquella classificació va ser en el mode casual. Però quan realment va existir el competitiu va ser a finals del 2018. Vaig començar a jugar més seriosament. En total, en aquella época de 2018 fins inicis de 2020 hi he guanyat uns 5800 dòlars bruts.

I el com, és perquè Fortnite a finals de 2018, com he dit, va començar a introduir tornejos. Com la pròpia empresa va veure que tota la comunitat competitiva era molt gran, ho han seguit fins avui en dia. Llavors vaig estar desde 2018, fins principis de 2020 competint. I molta gent em pregunta: Com pots guanyar aquells premis? Jo només dic que no es qüestió del com, es qüestió de pràctica, i moltes hores d’entrenament. Ja que no només es ser bo en el joc, es saber tenir una mentalitat adient per jugar, i a la vegada es saber escollir bones decisions en un temps molt reduït.

Has tingut ofertes de clubs competitius del videojoc?

Òbviament. Com he anat dient, he tingut ofertes d’equips majoritàriament espanyols. Però també hi han hagut vegades que no he pogut realitzar una oferta per la meva edat, especialment en equips professionals. Els clubs d’eSports, es divideixen en divisions. Hi ha els clubs professionals, semi-professionals, i amateur. Com he dit, per la meva edat, jo no he pogut realitzar les ofertes rebudes per equips professionals. Però per la meva sort si he pogut tenir el plaer de competir per equips competitius semi-professionals. Quan vaig canviar d’un equip amateur a un semi-professional, va ser un gran canvi, i un gran assoliment per la meva carrera com jugador.

Com es el competitiu de Fortnite?

El competitiu de Fortnite es gegant. Hi han milions, i milions de persones intentant competint. Però òbviament no és fàcil poder arribar a ser jugador competitiu, són hores i hores. El que a mi no m’agrada de la comunitat, es que aquesta comunitat és molt tòxica. No sap perdre.

A la vegada hi ha molta gent que vol arribar a ser jugador competitiu, però el que no sap es que per arribar a ser-ho tens que dedicar-li unes hores excesives, que si estàs estudiant, no es fàcil mantenir les dues coses a la vegada.

Ilias Tbatou i Izan Hita

Redactors juniors

El més recent