“Atípic”, una sèrie que dona una nova visió sobre l’autisme

39 views

“Atypical” o “Atípic” és una sèrie de comèdia que va ser estrenada a l’agost de 2017. Abans de ser estrenada tenia com a nom “Antarctica”, ja que la sèrie gira entorn de la vida d’un noi diagnosticat amb transtorn del l’espectre autista (TEA), que està obsessionat amb l’Antàrtida.

Aquest noi es diu Sam i té 18 anys, està acabant l’institut i, com tot adolescent, es planteja dos reptes: ser més independent i tenir nòvia. 

La comèdia va ser creada per Robia Rashid i està protagonitzada per Keir Gilchrist (Sam Gardne), Brigette Lundy-Paine (Casey Gardner, la germana petita del Sam), Jennifer Jason Leigh (Elsa Gardner, mare sobreprotectora del Sam i la Casey), Michael Rapaport (Doug Gardner, pare del Sam i la Casey i marit de l’Elsa) i Amy Okuda (Julia Sasaki, terapeuta i interès amorós del Sam). Uns altres personatges que són recurrents i acaben formant part de la vida d’en Sam són el seu millor amic, Zahid, interpretat per Nik Dodani, i la seva “novia de pràctica”, Paige Hardaway, interpretada per Jenna Boyd.

Des del meu punt de vista, aquesta sèrie l’han de veure tots els adolescents perquè, a part d’ensenyar i empatitzar amb la vida d’un nen autista, mostra altres aspectes sobre la vida dels joves. Un conflicte que representa molt bé la Casey, la germana d’en Sam, és la decisió de la seva orientació sexual. És un conflicte intern que afecta molts adolescents i m’agrada que ho hagin pogut plasmar a una pantalla. 

Un altre matís que es fa notar molt a la sèrie és que el guió va estar supervisat per Michelle Dea, treballadora del Centre d’Investigació i Tractament de l’Autisme de la UCLA. I, a partir de la segona temporada, es va incorporar a l’equip de guió David Pinch, que és autista. Això fa que la comèdia mostri l’autisme de manera autèntica, sense estereotips erronis. 

Tot i així, la sèrie no s’ha lliurat de les crítiques. Una de les principals és que l’intèrpret d’en Sam no és autista a la vida real. Personalment, això no m’ha afectat per disfrutar de la comèdia i creure’m que el personatge d’en Sam sí que era autista. Potser és perquè no conec cap persona propera amb aquesta condició, però com ja he dit abans, crec que en Keir Gilchrist va saber intepretar correctament l’essència del seu personatge. 

En conclusió i per acabar, vull recalcar que “Atípic” hauria de ser vista per tots als adolescents. A mi em va entretenir i em va ensenyar una altra manera de veure l’autisme.   

Redactors juniors

El més recent