Com és l’educació física en temps de Covid-19?

117 views

Sònia Sánchez, és la professora d’educació física de l’Escola el Pilar.  A causa del Covid-19 ha hagut de dur a terme molts canvis en les seves classes.

Quina diferència hi ha entre les classes que donaves fa un any amb les que dones ara?

Si et refereixes a les classes d’educació física, hi ha força diferència. Primer perquè anem amb mascareta, i per fer esport molesta. Si ens podem separar molt, ens la traiem, però llavors han de ser activitats on no hi hagi gens de contacte, i és difícil. Després perquè utilitzem poc material i el que utilitzem s’ha de desinfectar, és tot més lent. Tampoc podem utilitzar els vestuaris, per tant no ens podem netejar bé ni canviar de roba. Són moltes coses que canvien de l’any passat a aquest. Però mica en mica en hem anat adaptant. 

És més complicat donar classes ara?

Sí, és molt més complicat perquè has de tenir en compte molts aspectes que et condicionen la programació i estem més limitats a nivell d’activitats. Tenim menys ventall, estem evitant totes les activitats de de contacte, de jocs en grup, de materials varis…

T’ha afectat molt amb el teu treball la covid?

Sí que m’ha afectat, en varis aspectes. Els que ja hem comentat en les dues preguntes anteriors: programació, temari, tipus d’activitat, precaucions, higiene…. i també amb la veu, perquè amb la mascareta costa molt que els alumnes t’entenguin al poliesportiu i he de forçar molt la veu. És un tema que em preocupa.

Porteu posada la mascareta durant la classe?

La majoria d’estona sí que portem la mascareta, ja que així ens permet fer activitats més habituals de tipus joc, on no has d’estar tant pendent de les distàncies. En d’altres moments, en alguna activitat individual on puguem mantenir la distància i on l’exigència física sigui més alta, ens la traiem. 

Creus que està bé tenir posada la mascareta durant la classe d’educació física?

Jo crec que a l’aire lliure i si vigiléssim, potser no caldria portar-la. De fet els professionals i molts equips esportius d’extraescolars no la porten. Però és veritat, que amb aquesta mesura ens sentim més segurs, i ara que ja no fa tanta calor, ens hem acostumat. De moment, i tal com està la situació de contagis, val més ser previsor.

Com porten els teus alumnes tot això de respectar les distàncies de seguretat?

En general, ho porten bé. Quan se’ls hi demana, de seguida es posen en distància i s’organitzen cada cop més ràpid. Ja s’han acostumat!

Quan plou, on feu les classes?

Amb els grups que jo tinc, quan plou podem seguir anant al poliesportiu, perquè no compartim amb altres escoles i llavors no hi ha problema. El problema el tenim amb els dies que al poliesportiu hi ha varies escoles, i si plou, no hi caben totes a dins. Llavors, van decidir que si plovia, tothom es quedava a l’escola i així no hi havia problemes.

T’agrada fer classes en aquestes condicions?

Evidentment que m’agrada més fer les classes en condicions normals. Però també m’agrada fer- les ara, perquè veig als alumnes com gaudeixen de l’esport, amb mascareta o sense, i això és el que a mi em fa més feliç. A més a més, amb la situació actual, que no podem fer extraescolars, que no podem fer gaires activitats al cap de setmana, crec que la classe d’educació física encara pren més importància. Perquè tots i totes necessitem moure’ns. I els nens i nenes encara més.

Utilitzeu els mateixos materials que quan feieu classe normal?

No utilitzem els mateixos materials, procurem utilitzar-ne pocs, perquè s’han de desinfectar cada vegada i això fa perdre molt de temps. Hi ha materials que seguirem utilitzant perquè són molt bàsics. I n’hi ha d’altres que els guardarem per més endavant si la situació millora.

És difícil fer que els alumnes respectin les distàncies de seguretat?

Sempre costa que un alumne controli aquest aspecte dins d’un joc, per això quan fem jocs estem amb la mascareta. En d’altres moments, en activitats més controlades, els hi poso cons i ja saben on s’han de col·locar, i la veritat és que ho fan prou bé. No em puc queixar.

Redactors juniors

El més recent