Xavier Doló: “Sense la ciència no seríem aquí”

89 views

 Xavier Dolor es un inventor de Masnou. Ha fet un invent important que és  un sistema per obtenir aigua de la humitat ambiental. Aquest inventor té un hobby: fa música amb la seva dona.

Quins han sigut els teus invents més importants?

Per mi són importants uns que no estan patentats,  tinc 22 invents que no han sortit a la llum. Dels que he presentat el que ha tingut més impacte ha sigut Idroma que es un sistema que fabrica aigua a partir de la humitat.

 T’agrada la teva feina?

Sí, és com un joc, és com quan deixem volar la imaginació.

Quan vas començar?

Vaig començar quan tenia uns 12 anys. Vaig inventar una mena de dispensador de begudes i per mi allò era per jugar, no me n’adonava que estava inventant.

 Per què has volgut ser inventor? Què o qui t’ha inspirat?

No he volgut ser inventor, no és una cosa que tries. Jo era mecànic. Hi ha un moment en què arregles coses, com una porta, i per arreglar-ho t’ inventes quelcom i t’adones que allò pot canviar alguna cosa. Einstein és el meu ídol i també Leonardo da Vinci, són persones avançades al seu temps. Als inventors els intenten desprestigiar però quan veuen que poden tenir èxit es comencen a interessar.

 Què és per a tu la ciència?

És la base de tot, és la base de l’evolució humana. Sense la ciència no seríem aquí.

En quin projecte estàs treballant ara?

En convertir l’aigua que no és potable en aigua potable.  Tots els meus invents tenen una cosa en comú: el nostre planeta ja no aguanta mes, està cansat.  

T’ha costat arribar fins on ets?

Sí i encara em queda, es una carrera d’obstacles on mai descanses. És com fer un camí que mai ningú ha fet i no pots saber què passarà,  com que no vas preparat has d’anar superant el que et va passant. Costa molt i més com està la nostra societat, has de trencar moltes barreres per ser el que vols ser. Amb això tothom va a la teva contra i això t’ajuda d’alguna manera a ser millor persona i a anar superant coses.

Què és per tu la música?

Moltes coses. La música és una part del meu llenguatge, quan ets incapaç de dir alguna cosa a algú, la música et permet fer-ho. També es una via de escapament perquè et concentres en la música. La música em dona moltes coses, sentiments i emocions i sense la música la meva vida no té sentit.

Quin tipus de música fas?

Abans feia bastant música de rock i vaig fer un disc. El vaig fer amb 5 amics que toquen instruments. Ara m’estic concentrat en el rock electrònic. Una cosa que no suporto és el reggaeton perquè la lletra té masclisme i utilitzen la dona com un objecte.

Com t’ha anat la teva carrera de músic?

Té molts alts i baixos, de vegades estic molt inspirat i de vegades la deixo una mica abandonada. Jo toco la bateria i als 16 o 17 anys ja tocava i em divertia… El 2017 vaig treure el meu primer disc. Ara ja som professionals de la música i començarem a a promocionar la nostra.

 Com t’inspires per fer les cançons?

Hi ha diferents maneres. A la nit, quan no dormo, vaig a l’estudi i faig una cançó sense adonar-me’n perquè la meva intenció és divertir-me. La inspiració  t’arriba quan estàs connectat i decidit.  També pots escoltar cançons de gent que t’agrada i això t’inspira.

Enzo Romero ,Norhan Boubaouch i Berta Mestre

Redactors juniors

El més recent