La importància d’identificar les fake news

104 views

Que són les fake news?

Les fake news (notícies enganyoses) són un tipus d’articles que presenten informacions falses o imprecises per confondre o manipular al lector. Normalment tenen titulars cridaners i a la vegada simples i amb tòpics molt absurds. N’hi ha de diferents, algunes dirigides a gent gran, com les fake news a la política, altres a nens petits o adolescents com a les xarxes socials i a pàgines web… Normalment aquests articles tenen el propòsit de manipular-te i guanyar diners. Es podria considerar que s’utilitza la psicologia o el màrqueting per enganyar a la gent.

Dins de les fake news hi ha diferents categories o eines:

  • Connexió falsa: els titulars no resumeixen amb exactitud el contingut de l’article.
  • Contingut enganyós: ús enganyós d’informació sobre un tema o una persona.
  • Context fals: el contingut cert emmarcat en un context fals.
  • Contingut impostor: les fonts fiables són suplantades.
  • Contingut manipulat: la informació o imatges certes són manipulades.
  • Contingut inventat: contingut totalment fals, creat amb l’objectiu de manipular o enganyar.

Per què és tan important identificar-les?

Identificar les fake news és molt important, ja que és la difusió d’informació falsa. Actualment hi ha pàgines que desmenteixen aquestes notícies falses (Maldito bulo) però és molt important conèixer les característiques d’aquestes notícies. Es mostren molt per les xarxes socials, però també hi ha pàgines informatives amb informació falsa. Per tant no identificar-les porta com a conseqüència la difusió d’aquestes notícies, normalment per vies molt conegudes com les xarxes socials. També Google té un apartat anomenat Google Academy, on les fonts són fiables per no posar informació falsa als teus treballs.

Un exemple actual podria ser les fake news de les eleccions dels Estats Units. Als Estats Units fa poc es van fer les eleccions per triar president on es van presentar Donald Trump i Joe Biden. Donald Trump era l’anterior president dels Estats Units i en aquestes eleccions va perdre, per tant actualment el president és en Joe Biden. Donald Trump davant d’aquesta situació va afirmar que ell havia guanyat les eleccions i que els vots havien sigut manipulats. Ell va defensar la seva idea fins i tot davant d’un tribunal, on finalment es va assegurar que les eleccions van ser completament netes. Molta gent, però, el va creure i actualment ha quedat la sospita que potser realment van ser manipulats els vots. Aquestes notícies afecten la persona atacada perquè el coneixement aquesta notícia mundialment fa creure molta gent que és certa.

Sara Gil García, Marta Ruiz, Xénia Varas i Eric Rodríguez

Redactors juniors

, , ,

El més recent