Sobre el superordinador Mare Nostrum

109 views

A la classe de sisè, vam rebre la visita de la Sara, una científica que ens va fer un taller sobre el superordinador Mare Nostrum. El taller forma part d’un programa per animar les nenes a interessar-se en la ciència i la tecnologia.

Abans, a classe, havíem vist un vídeo amb una cançó del grup Macedònia que parla sobre aquest ordinador.

Amb la Sara vam respondre unes preguntes i vam fer activitats per comprendre què és un superordinador i com funciona. També ens va ensenyar com es construeix.

El superordinador MareNostrum està  situat a Barcelona des de 2004. És un dels computadors més ràpids d’Europa i serveix per fer simulacions científiques. En la seva primera versió podia fer 42,35 bilions d’operacions per segon.  La seva capacitat es va  canviar el novembre de 2006, degut a la gran demanda  per part dels projectes científics: això va suposar el doble de la seva capacitat anterior, ja que va passar de tenir 4.812 processadors a tenir-ne 10.240. El MareNostrum 3 es va instal·lar el 2013. Comptava amb 48.896 processadors i més de 115 terabytes de memoria.  A finals de juny de 2017 va entrar en operació Mare Nostrum 4. 

El superordinadorté 48 racks, que son les torres i és capaç de fer més d’11.000 bilions d’operacions per segon. 


Marina Pérez, Martina Millat, Eva Las heras i Aina Gutiérrez  

Redactors juniors

El més recent