Núria Navarro: “La biblioteca pública és un lloc molt divers”

/
190 views

La Núria Navarro (Barcelona, 1963) és bibliotecària de la biblioteca Martí Rosselló de Premià de Mar, inaugurada l’abril de 2010. La Núria treballa a la biblioteca des del maig de 2010.

Per què és important que un poble com Premià tingui biblioteca?

És imprescindible: la biblioteca garanteix que tothom, sense cap mena de distinció, pugui tenir accés a la literatura i la informació. Quan dic tothom vull dir això mateix: des que naixem fins que morim, siguem d’on siguem. Sabeu què passava, quan jo era petita? No hi havia tantes biblioteques, ni molt menys, i si no tenies la sort de tenir llibres a casa o a l’escola, et quedaves orfe de literatura. Que trist! Doncs era així fins no fa tant. Tenim llibres per a totes les franges d’edat, de tots els temes. Llibres d’imaginació i de coneixements, també pel·lícules, diaris, etc.  La biblioteca compleix també una altra finalitat: és un espai obert a tothom, un espai de relació, i gratuït, la qual cosa assegura que absolutament ningú en quedi exclòs. Quants llocs tenen aquestes característiques en un poble? Ben pocs! Tenim la sort que les biblioteques estan garantides per llei: a Catalunya la llei estableix que tots els municipis de més de 5.000 habitants n’han de tenir una. Això, en temps de crisi, per exemple, ens assegura continuïtat. 

Què podem fer a la biblioteca els nens i adolescents?

A banda de trobar-hi una secció molt nodrida de literatura juvenil, hi trobareu un espai agradable on estudiar, llegir, fer treballs en grup, participar en un club de lectura, xerrades,  o connectar-vos a internet.

Per què vas decidir ser bibliotecària?

M’encanten les biblioteques perquè són espais sense cap restricció per a ningú, on trobes llibres i altres documents interessants. Vaig dedicar-me a la docència de català per a adults durant més de 25 anys, i als 40 vaig decidir estudiar biblioteconomia, perquè em venia de gust un canvi. A Catalunya es començaven a construir grans biblioteques, i per mi era un somni poder imaginar-me treballant-hi. El meu gran amic Martí Rosselló era el bibliotecari de Can Manent, a Premià. El meu somni hauria estat treballar al seu costat. Per mala sort, va morir l’any que vam estrenar la biblioteca nova, que va ser quan vaig començar a treballar-hi. 

Què vas haver d’estudiar per ser-ho?

La carrera de Biblioteconomia i Documentació. Ara és una especialització del grau d’Informació i Mitjans Audiovisuals.

Quina feina fas a la biblioteca?

Adquisició i esporga de documents, organització d’activitats (xerrades, trobades amb autors, hores del conte, trobades de mares amb nadons…), difusió dels serveis de la biblioteca, etc.

Quant de temps portes sent bibliotecària? Abans de ser a la biblioteca de Premià de Mar, havies estat a alguna altra? 

Vaig començar en dues biblioteques universitàries (UPC). Un estiu vaig fer una substitució en una biblioteca pública de poble, a Calella, i em va encantar. Treballo en biblioteques des del 2006.

De petita a què et volies dedicar?

Jo volia ser músic, però a casa meva no hi havia piano ni possibilitats d’estudiar al Conservatori. Vaig iniciar els estudis de piano i viola als 16 anys i fins als 25 anys. La música és molt important per a mi.

Què és el que més t’agrada de la teva feina? I el que menys?

El que més: la gent. Conèixer gent de diferents edats, que estan contents de venir, i que donen vida a la biblioteca. És molt distret. La biblioteca pública és un lloc molt divers, molt variat, i els “productes” són molt interessants (llibres, revistes, pel·lícules) i a sobre els pots oferir gratuïtament. És un plaer. I el silenci i la tranquil·litat. I un altre plaer: comprar llibres.

El que menys: poques coses no m’agraden de la meva feina. No sabria què dir-vos, sincerament. És una feina fantàstica. Potser només hi ha una cosa que no m’agrada: l’horari. Hem de treballar fins tard, perquè les biblioteques obren sobretot a les tardes. Treballar fins tan tard – i alguns dissabtes—és bastant incompatible amb la vida familiar, sobretot quan els meus fills eren petits

T’agrada llegir i estar envoltada de llibres?

Sí, i tant.

Ens recomanaries algun llibre en concret per 11-12 anys?

Em va agradar molt el llibre L’evolució de la Calpurnia Tate deJacqueline Kelley. 

Itziar Rivero

Redactors juniors

El més recent