Xavi G. Espinach: “El que més m’agrada de la meva feina és treballar amb adolescents”

9 views

En Xavi G. Espinach va néixer a Barcelona l’any 1971. És professor de l’escola El Pilar des de l’any 1999. Fa classe a tots els cursos d’ESO, hi ensenya biologia i física i química. També és tutor de 4t d’ESO.

Com vas venir a treballar a aquesta escola?

Vaig venir per un anunci de La Vanguardia, a la secció d’anuncis n’hi havia un de molt petitó que deia que buscaven un professor de ciències a una escola de Premià.

Què vas estudiar per arribar a ser professor?

Vaig estudiar BUP i COU i una carrera universitària que es diu Biologia. En aquella època els estudis eren diferents. Vaig estudiar 5 anys a la universitat i em vaig treure el títol de llicenciat. Després, per ser professor vaig necessitar fer un examen de nivell de català i també vaig haver de fer un curs que es deia CAP (Certificat d’Aptitud Pedagògica) que era un curs per aprendre a ser professor. Ara es fa un màster, però en aquella època es feia això.

L’horari i la localitat de l’escola et van bé o es podrien millorar?

Jo no soc de Premià, soc de Barcelona o sigui que cada dia vinc i vaig, però això no és un problema. Pel que fa a l’horari, toca el que toca i a vegades entro més d’hora, a vegades més tard. 

T’agrada la metodologia d’aquesta escola?

M’agrada molt, de fet és una de les raons per les quals soc aquí. Encara que en 20 anys les coses canvien, em segueix agradant molt la metodologia d’aquesta escola.

Com són les teves classes?

Intento que siguin el més variades possibles: un dia de més teoria i de prendre apunts, un altre dia més de practicar… En general intento que no sigui sempre el mateix.

Quines classes fas a l’escola?

Jo faig ciències naturals a tota l’ESO. A 1r d’ESO faig biologia i geologia; a 2n d’ESO ensenyo física; a 3r d’ESO hi faig tres matèries: biologia i geologia, química i steam (que és de física), i 4t d’ESO hi tinc dues matèries: biologia i geologia i física i química.

Canviaries alguna assignatura per una altra o directament deixaries de fer-ne alguna?

La veritat és que no, perquè les classes que faig ja m’agraden i també crec que les faig prou bé Sí m’agradaria poder tornar a fer laboratori, però per la resta no, no en canviaria cap.

A quin curs et sents més còmode?

En principi el curs que més m’agrada és el de 4t d’ESO, però la veritat és que em sento còmode en tots: a 1r i 2n d’ESO perquè em comencen a conèixer i a 3r i 4t d’ESO perquè hi ha confiança.

Quina es la teva millor virtut com a professor?

Jo crec que la meva millor virtut és que m’anticipo molt a les coses que passen a la classe perquè escolto molt i m’hi fixo; per exemple quan algú no té el dia i la pot “liar” a la classe m’anticipo i l’aviso, i crec que tinc molt de control de totes les classes.

Què t’agrada més de la teva feina?

La veritat és que el que més m’agrada, encara que sembli una obvietat es pensar que estic treballant amb adolescents, explicar i estar atent per veure si els alumnes ho han entès tot, i això m’agrada molt.

Redactors juniors

El més recent