Xavier Boronat: “No hi ha poble de debò sense llibreria”

209 views

En Xavier Boronat (1973) és el propietari de la llibreria Vapor Vell’, al carrer Doctor Fleming de Premià de Mar. En Xavi va obrir la botiga el 14 d’abril de 2015 i i és el seu únic propietari. És una llibreria per a infants, adolescents i adults.

Quan eres petit volies tenir una botiga de llibres?

A mi m’encantava anar a llibreries, però jo volia ser policia o bomber.

Per què vas decidir ser llibreter? 

El Vapor Vell va néixer perquè Premià no tenia cap llibreria; l’anterior, que es deia Proa, feia sis anys que havia tancat. Jo estava cansat de la feina que tenia i vaig veure l’oportunitat. I em feia ràbia que el meu fill no pogués tenir una llibreria al seu poble. No hi ha poble de debò sense llibreria. A més, sempre he sigut molt lector i em feia il·lusió estar envoltat de llibres. 

Quin és el teu llibre preferit?

En tinc molts. Un que em va marcar, perquè va ser el primer llibre d’adults que vaig llegir, va ser La casa de los espíritus d’Isabel Allende, que me’l va donar la meva mare. Quan jo era petit hi havia molt pocs llibres de literatura juvenil: passaves de llegir llibres per a nens petits a llibres per a adults. Entremig només hi havia els clàssics, com Jules Verne. 

Com es la vida d’un llibreter? En què consisteix la teva feina?

Hi ha una part dedicada a llegir i recomanar, però també hi ha molta feina de despatx que no es veu. Al matí, mentre el Roger atén a la gent, faig aquesta feina: miro els correus, gestiono les comandes i demano llibres que m’han encarregat. Alguns són fàcils de trobar, però n’hi ha que costen més. No treballo directament amb editorials, sinó amb distribuïdores que els envien a la llibreria. D’altra banda, cada dia arriba molt de material nou i els llibres que no venem els tornem a la distribuïdora. Per això sempre hi ha caixes pel mig! A la tarda estic sol a la botiga i soc jo qui despatxo. 

Com encertes els gustos de la gent quan recomanes un llibre?

Com que tinc clients que venen habitualment, amb el temps els vaig coneixent i és més fàcil saber els seus gustos. Si no els conec els faig preguntes sobre els llibres que els han agradat. És un repte molt important, perquè pots guanyar un lector o perdre’l. He de llegir diferents tipus de llibres per conèixer-los i arribar a tothom. De vegades hi ha llibres amb molta publicitat o molt bones crítiques que ja no cal llegir o recomanar; ho faig sobretot amb llibres menys coneguts. Conèixer els clients és una part important de la meva feina, la proximitat és necessària. Cal escoltar-los molt i fixar-se en què llegeixen i què els agrada. Un algoritme d’Internet mai t’entendrà ni t’orientarà com un llibreter.

Tens més clients habituals o clients esporàdics?

Tenim unes 7.000 fitxes de clients. Molts són clients ocasionals que venen per Sant Jordi i per Nadal, o que tenen una necessitat concreta. Però també hi ha els que venen sempre, els que mantenen la llibreria dia a dia. Hi ha gent que veu un llibre a un altre lloc, però ens el compra a nosaltres. Representen potser un 20% de les vendes, però són els clients més importants.

Quin tipus de llibres vens més: infantil i juvenil o d’adults?

Està bastant repartit, però també depèn de l’època. La novel·la d’adults té uns pics molt forts per Nadal, Sant Jordi i vacances. La literatura infantil i juvenil es va venent sempre, no té un moment tan marcat, excepte quan es fa la campanya “Tens 6 anys. Tria un llibre”.

El virus t’ha afectat  al teu ofici?

Sí, ens ha afectat bastant. El moment àlgid de la pandèmia a coincidir amb Sant Jordi i vam deixar d’ingressar molts diners, perquè en la setmana de Sant Jordi venem el 25% de tot l’any. A més, quan vam reobrir només ho vaig poder fer a la tarda per temes personals relacionats amb aquesta situació. La part positiva és que molta gent ha pres consciència del fet que no li agrada veure un poble buit, que comprar-ho tot a Internet no funcionaria. És gent que ha començat a venir al comerç de proximitat. També hi ha gent que anava cada dia a Barcelona i ara fa teletreball i es queda al poble. En aquest sentit hem guanyat alguns clients. Moltes persones s’han replantejat com i on comprar, perquè volen un poble que tingui vida.

Tens plantejat escriure el teu propi llibre?

No, jo no sé escriure, no m’hi atreviria. Llegeixo tants llibres i tan meravellosos que em faria vergonya. Tinc moltes històries per explicar, però això no vol dir que hagin d’interessar als lectors. M’agrada llegir i explicar el que llegeixo, per això soc llibreter. Potser podria fer un llibre sobre anècdotes de la llibreria, però ho deixo per quan em jubili.

Que missatge vols donar als nens i nenes de Premià sobre la lectura?

Que aneu mirant i buscant, triant el que us agrada, que vingueu molt a les llibreries, que aneu a la biblioteca del poble i a la biblioteca de l’escola. I que gaudiu molt: llegir és molt xulo, fa somiar i es pot fer sempre.

Creus que és important que Premià tingui una llibreria com el Vapor Vell?

Sí, és important que la gent tingui oferta al seu abast. Poder entrar, remenar, veure els llibres, demanar el que vols, sense quedar-se només amb allò que surt als anuncis o a Internet. El procés de tria és important. Als bons lectors el que els agrada és triar el llibre. I això es fa a la llibreria.

Nico Muros i Ivent Martínez

Redactors juniors

El més recent