Óscar Mascaró: “Hi ha moltíssima relació entre les matemàtiques i la música”

115 views

L’Óscar Mascaró Nevado és professor de l’escola El Pilar a Premià de Mar i tutor de tercer d’ESO. És professor de matemàtiques i tecnologia a ESO i també és el director de la banda de tambors de l’escola. Durant les vacances, forma part de la Banda de Música des Migjorn Gran, a Menorca. Aquest curs, com a novetat, l’Oscar fa de professor de música a 3r.

  1. Quan vas estudiar música?

Vaig començar a estudiar música des que era molt petit, perquè el meu pare cantava en el cor de l’església (amb 80 anys encara hi segueix anant) i ell va fer que els meus dos germans i jo ens apuntéssim a música. Mentre que els altres nois anaven a futbol, jo estava aprenent música.

  1. T’has adaptat bé al canvi de ser professor de mates a ser també professor de música?

 Sí, per mi ha estat un repte perquè no es el mateix ensenyar música que tocar-la.

  1. Saps tocar altres instruments a part del tambor? Quin?

Sí, el piano. Abans no tenia tantes ganes de tocar el piano com ara, perquè fer classes de música em fa venir ganes de tocar. També cantava en una coral.

  1. Hi ha alguna relació entre les matemàtiques i la música? Quina?

Moltíssima. Per començar el compàs és una fracció, quan es diu que las notes valen el doble d’aquesta o la meitat d’aquella, sempre estàs fent càlculs. També l’harmonia entre les notes musicals té a veure amb les mates: cada nota musical té una freqüència definida que vol dir un nombre d’oscil·lacions i depèn del nombre d’oscil·lacions és una nota o una altra. És molt complicat explicar-ho, hi ha llibres sencers explicant la relació entre la música i les mates.

  1. Creus que aquest canvi és bo per conèixer més els teus alumnes i els seus gustos?

Sí, evidentment una de les primeres coses que vaig demanar va ser que em diguessin algunes de les seves cançons preferides i vaig observar que n’hi havia alguns amb gustos molt semblants, però d’altres amb gustos molt diferents.

  1. Com creus que és de convenient la música per a els estudiants?

Molt, ja que la música és un art i és una manera d’expressar-se. No conec cap ésser humà que digui que no li agrada la música. També vull que els alumnes es puguin sentir orgullosos de la seves creacions musicals.

  1. És important la música per tu? Per què? 

Sí, és molt important, sempre escolto música i tinc molta curiositat per aprendre’n cada cop més. De fet, com que aquest any estic ensenyant música és una oportunitat per aprendre encara més i més música. Em puc passar hores i hores preparant-me només una classe. Quan el piano de l’escola estigui arreglat vull que els alumnes puguin tocar la seva propia creació i sentir que són músics.

    9. Si un alumne teu triomfa en el àmbit de la música com et sentiries?    

Em sentiria molt orgullós, aniria als seus concerts. Sempre que un alumne triomfa en qualsevol àmbit jo ja estic content. Ells em veuen com el professor, però per mi ells saben més que jo

   10. Si has d’escollir una assignatura entre Matemàtiques, Tecnologia o Música per ensenyar, quina triaries?

Em seria molt difícil escollir entre aquestes tres, però  jo crec que escolliria la música perquè em sembla molt atractiva. 

Marc Rivero, Martina Mestre, Martí González

Redactors juniors

El més recent