Trajectes incerts

67 views

Aquest curs 2020-21, els alumnes de 3r d’ESO estem treballant en un projecte d’APT (Aprenentatge Per Tasques) per descobrir per què hi ha gent que s’ha de refugiar en un altre país i quins poden ser els motius pels quals marxen de casa seva.

Un dels objectius més importants és conscienciar-nos que els refugiats no marxen de casa seva perquè volen (encara que estarien en el seu dret de migrar si volguessin), sinó per necessitat (perill de mort, pobresa, guerra…). En aquest projecte hem vist les causes de la guerra, les causes que provoquen aquesta necessitat de marxar del país, els diferents trajectes que utilitzen les persones refugiades per marxar del seu país i el perill que comporten. També hem parlat sobre els mitjans de comunicació, que mostren pinzellades de les diferents opinions, a més de conèixer les reaccions dels polítics davant aquesta situació.

Hi ha moltes rutes obertes, amb dos punts de sortida predominants: Nord d’Àfrica i Àsia. La sortida predominant del Nord d’Àfrica és des del Marroc, intenten creuar l’estret de Gibraltar, però les corrents que hi ha entre el Marroc i Espanya són molt perilloses perquè és el final de l’oceà Atlàntic i el començament del mar Mediterrani. La probabilitat de mort és extremadament alta (tots els trajectes per mar són extremadament perillosos). També intenten passar a Ceuta o Melilla per entrar a l’estat Espanyol, però a part de ser extremadament perillós a causa de les fronteres és pràcticament impossible.

En la ruta de punt de sortida des d’Àsia la major part del trajecte és per terra. El trajecte més comú és sortir de Síria i marxar a Turquia. Des de Turquia van per mar cap a Grècia. A Grècia normalment els internen dins un camp de refugiats i allà es decideix si repartir a gent per Europa o no.

També hem tingut diverses sessions amb especialistes sobre aquest tema. Ens han explicat totes les rutes conegudes i dades i estadístiques del perill i morts durant aquests trajectes. Ens han parlat sobre les fronteres i interessos polítics. També hem pogut tenir l’experiència de parlar amb una persona refugiada i una persona migrant, hem pogut escoltar les seves experiències i hem pogut conèixer el trajecte de migració i el patiment d’aquests processos.

Volem recomanar un seguit de llibres, de la biblioteca del nostre centre, sobre les persones refugiades i la immigració:

Sara Gil, Roger Vilar

Redactors juniors

El més recent