Marc Rivero: “Si no tingués bronquitis, no valoraria la meva vida tant com ho faig ara”

33 views

Marc Rivero és un alumne de 3r d’ESO de l’escola El Pilar. El Marc pateix d’una malaltia anomenada bronquitis crònica, també pateix d’asma. Aquesta malaltia ha afectat molt la seva vida.

Què és la bronquitis crònica?
La bronquitis crònica és una malaltia greu, que produeix una irritació o inflamació contínua del revestiment dels bronquis i és una malaltia que dura per sempre.

Quins símptomes tens de la bronquitis crònica habitualment?
Habitualment és una forta necessitat d’aire, normalment aquest símptoma el tinc quan practico esport.

Quants atacs de bronquitis has tingut al llarg de la teva vida?
Moltíssims, de petit vaig tenir molts atacs d’asma a causa dels quals em van ingressar a l’hospital. En alguns d’aquests vaig estar molt greu, però en d’altres només vaig patir una baixada d’oxigen.

Quins medicaments prens per aquesta malaltia?
Principalment prenc el Ventolín, que és el medicament més comú per l’asma i la bronquitis. La funció d’aquest medicament és ser un dilatador de bronquis per a què pugui passar l’aire.

Quines coses no pots fer per culpa d’aquesta malaltia?
Normalment si tot va bé ho puc fer tot, però tinc complicacions a l’hora de fer exercici i mantenir el ritme corrent, caminant…

Per què et vacunen cada mes durant quatre anys?
Em vacunen cada mes durant quatre anys perquè la vacuna t’ajuda a millorar molts aspectes de la bronquitis. Actualment porto vacunant-me dos anys i noto moltíssima millora, ja fent esports o en estat habitual.

Explica’ns l’experiència de quan vas estar a punt de morir per culpa de la bronquitis crònica.
La veritat, he estat a punt de morir en diversos moments de la meva vida per culpa de la bronquitis. Per exemple, fa uns anys de cop i volta vaig notar que em faltava l’aire i que cada vegada em costava més respirar, fins a un punt en el qual ja no podia respirar perquè els bronquis s’havien tancat, llavors em van ingressar a l’hospital i vaig estar allà uns quants dies.

Practiques algun esport?
Sí, en el passat he fet futbol, taekwondo i natació, però actualment estic fent bàsquet, ja que m’ho passo bé i principalment no m’ha comportat gaires problemes per la meva malaltia.

Tens dificultats a l’hora de practicar aquest esport?
De petit tenia moltes dificultats, però, com ja he dit abans des que em poso les vacunes tinc molta més facilitat i puc aguantar el ritme a l’hora de practicar aquest esport.

Si no tinguessis bronquitis crònica creus que la teva vida seria molt diferent?
Sí, ja que no hi hauria de vacunar-me, no hauria après a valorar la meva vida tant com la valoro ara mateix i tampoc hauria tingut una gran falta d’oxigen, que això m’ha comportat grans problemes en la meva vida quotidiana.

Martina Mestre, Marc Rivero i Izan Hita.

Redactors juniors

El més recent

Relat en xarxa

Podeu llegir el relat complet a RED Report – T’has tornat boig! Com sé que dius