Irene Garrido: “L’objectiu principal de les meves classes és potenciar la creativitat”

110 views

La Irene Garrido és professora de l’escola El Pilar, ensenya Educació Visual i Plàstica a l’ESO. Ha estat un temps de baixa perquè ha sigut mare, però ja ha tornat amb ganes de posar-se en marxa de nou.

Quan vas començar a ser professora? Quan vas entrar al Pilar?

Vaig començar a ser professora fa onze anys, però ho era  en un taller de pintura. I vaig començar al Pilar al 2019.

Has treballat en alguna altra escola?

Sí. De fet, treballo paral·lelament en dues escoles: soc uns dies aquí, a l’escola El Pilar, i uns altres dies, a Parets del Vallès.

T’agradaria ser professora d’una altra matèria que no fos plàstica?

La veritat és que no, perquè la meva passió és l’art, el dibuix i la pintura i quan vaig decidir ser professora, volia ser professora de la meva passió.

Quins qualitats creus que s’han de tenir per ser una professora de plàstica?

Has de ser molt organitzada i has d’haver après moltes disciplines artístiques: dibuix, pintura, escultura, fotografia, vídeo… tot el que seria el món de la imatge. I sent organitzada, tenint aquests coneixements i desenvolupant la creativitat, pots ensenyar als teus alumnes.

Quin són els teus objectius a les classes de plàstica?

El meu objectiu principal és potenciar la capacitat de creativitat, desenvolupar amb els meus alumnes aquesta capacitat.

Com enfoques les teves classes?

Doncs faig una proposta, primer explico els materials que utilitzarem i en què consisteix la proposta i parlem molt de l’originalitat, que hem de fer creacions que siguin nostres, no les hem de buscar a internet i reproduir-les; podem utilitzar internet però només com a inspiració.

Per què creus que és important treballar aquesta assignatura a les escoles?

És l’assignatura per excel·lència que ajuda a desenvolupar la capacitat creativa. Altres assignatures també la treballen, però Educació Visual i Plàstica és la que més ho fa.

Què prefereixes, que els teus alumnes facin treballs individuals o col·lectius?

A mi m’agrada combinar: tenim propostes individuals i després tenim propostes d’aprenentatge cooperatiu. Per què? Perquè quan fem propostes individuals traiem totes les nostres capacitats en un únic resultat, però quan ho fem grupal, unim forces de l’equip que formem i potser aquesta unió de forces dona també resultats molt bons.

Va ser complicat arribar fins a on ets ara?

Sí, han sigut molts anys de dedicació. Jo vaig decidir ser professora a 4rt de l’ESO, i quan m’ho vaig plantejar vaig pensar: “I què he d’estudiar per ser professora?”. I vaig veure que primer havia de fer batxillerat artístic, perquè com que volia ser professora de plàstica, havia de tenir els coneixements de la línia artística.

Si no fossis professora de plàstica, quina feina t’agradaria fer?

No ho he pensat mai, perquè jo em vaig proposar ser professora de plàstica i ho he aconseguit,  no m’imagino sent una altra cosa. Potser fer dissenys,  alguna cosa del tipus dissenys de cartells o disseny gràfic. 

Enzo Romero, Norhan Boubaouch

Redactors juniors

El més recent