Esmeralda Calleja: “El masclisme gaudeix de bona salut”

96 views

L’Esmeralda Calleja Moreno és una dona de 49 anys, que actualment viu a Premià de Mar. A les eleccions de 2015 va entrar com a regidora de l’ajuntament de Premià. Va ser regidora d’igualtat de gènere fins al 2019. Volem fer-li una entrevista perquè creiem que és un bon exemple i per a què ens aporti el seu punt de vista sobre aquest tema.

Com et vas sentir quan vas ser regidora d’igualtat?

M’hi vaig sentir identificada per les meves idees,. Vaig sentir que aquella era la meva regidoria.

Com et sents quan veus videos o notícies de masclisme?

Molta ràbia, perquè no hem avançat, el patriarcat continua clavant les seves urpes dins la societat i la cultura en qualsevol punt del món.

Creus que hi ha igualtat al món?

Crec que no hi ha una igualtat efectiva, la igualtat  en el món en què vivim és un mirtatge, una il·lusió. El dia que les dones puguem viatjar soles a qualsevol lloc del món,  igual que un home ho fa, llavors sí que serem persones iguals.

Creus que hi havia més igualtat quan tu eres petita o ara?

Es la mateixa desigualtat vestida d’una manera diferent, ja que l’estructura de la societat no s’ha destruït a nivell social i cultural. No hem pogut construir una nova societat sense repetir patrons (micromasclismes).

Com definiries la igualtat?

Per mi la igualtat és estar al mateix nivell d’un home amb els mateixos drets reals, sense haver de tenir por a passar per un túnel fosc, sortir un dia a les 22 del vespre, sense la por de ser violada, poder agafar una motxilla i viatjar de la manera que vulgui sense por,  cobrar el mateix sou que un home per realitzar la mateixa tasca,  poder accedir als més alts càrrecs directius i/o politics, destrossar el sostre de vidre,  decidir si vull ser o no mare,  decidir si vull o no estimar  una dona, i sobretot  decidir qui vull ser, sense que la societat(i quan dic societat em refereixo a “cultura”) estructuri la meva vida segons el patriarcat.

Encara que ja no siguis regidora d’igualtat, segueixes defensant igual els drets de la dona?

Sí, ho faig desde la societat civil, educant els meus fills en la igualtat i en el dia a dia, intentant millorar, amb petits actes.

T’han assetjat alguna vegada pel carrer?

Les dones només pel fet de ser dones podem ser vulnerades, l’assetjament inclou desde una paraula, fins a uns tocaments, passant pels “piropos” i actes. I sota aquesta premissa, sí, he estat assetjada per raons de sexe.

Creus que el masclisme ha millorat o cada cop va a pitjor? 

El masclisme gaudeix de bona salut.

Has estat en contacte amb alguna dona que hagi patit algun tipus de violació? 

No, però agressió sí. He estat amb contacte amb moltes dones que han patit agressions i assetjaments.

Què opinas sobre el 016? 

Qualsevol ajuda que es pugui oferir a una víctima de masclisme suma. És necessari que hi hagi un pacte polític per crear polítiques reals per l’erradicació de la violència masclista i que es  consideri aquesta com a terrorisme de gènere. Que es dotin de contingut econòmic les partides destinades a la igualtat de gènere, perquè el 016 estigui reforçat amb professionals formats en igualtat de gènere, ja que el 016 és la porta d’entrada a un sistema que moltes vegades no contempla  la víctima com a víctima, molts cops fa doble victimització. Tot i així, amb aquesta critica, crec que és un primer pas.

Àdam Mateo Calleja, Marc Rivero, Olga Tejedor

Redactors juniors

El més recent