La historia de la moda femenina al segle XX

/
28 views

La història de la moda reflecteix l’evolució cronològica de les peces de vestir. La moda és l’art de la vestimenta, tant en roba com en accessoris (barrets, guants, cinturons, bosses de mà…). La seva història és un reflex dels canvis culturals i de les influències entre comunitats en contacte. Al principi dels temps la roba era només per cobrir-nos, per protegir-se del fred i per què els atacs dels animals no afectessin tant.

Ara per nosaltres la roba serveix més que per cobrir-nos i protegir-nos del fred, ara hem adaptat aquestes necessitats per convertir la roba en un adorn pel nostre cos,  combinem robes per fer bonic i treure profit a la nostra figura fent servir peces més ajustades o, depèn del cas, peces més amples. 

Dècada dels anys 20

Els anys vint estan influenciats principalment pels canvis socials, l’alliberament de la dona i per la fi de la Primera Guerra Mundial. La moda principal d’aquesta època són els vestits folgats de cintura baixa, sense marcar malucs ni pits. Destaquen les faldilles més curtes, collarets llargs, menys cotilles i més complements com les estoles, fermalls, bosses, guants, plomes i serrells. Els talls evasé, els escots en V, els prisats i volants en faldilles, els colls amb grans solapes o canesús eren el més significatiu.

Dècada dels anys 30

La vestimenta va canviar i es van començar a portar línies que marquessin la feminitat amb dissenys que cenyissin tot la cintura.  Aquesta època la marquen les peces entallades amb estructures fresques, diversos plecs que s’obren per baix aportant moviment i escots pronunciats. Va començar a envair carrer els estampats de pota de gall i línia diplomàtica.

Dècada dels anys 40 

La moda dels anys quaranta es caracteritza per representar els problemes polítics i econòmics de la Segona Guerra Mundial que comença en 1939. La inspiració militar neix en aquesta època; les peces majoritàriament són compostes per vestits de dues peces en tons verds, beix, grisos, blancs i negres. Davant la necessitat de la dona de protegir les seves cames i suplir la manca de mitges, moltes dones es pintaven les cames d’un to més fosc i usaven deliniador per dibuixar la costura a la part posterior. 

L’habitual era una forma recatada i discreta de vestir però a causa de la necessitat, va néixer el pantaló curt o short, ja que amb la quantitat de tela que s’estalviaven podien fabricar moltes mes unitats. 

Dècada dels anys 50 

La moda dels anys cinquanta segueix sent una tendència a la qual les grans marques recorren per a crear col·lecció després de col·lecció, temporada rere temporada.  Alguns dels elements que caracteritzen aquest estil són les cotilles ajustats i faldilles amples o evasé, així com els estampats a topos i molt fantasiosos, entre ells l’estampat lleopard i el vichy. Els botons eren grans i en la part del maluc, solien comptar amb una zona a manera de vora per seguir marcant la cintura amb aquest efecte. 

Dècada dels anys 60

Va començar un alliberament que va partir principalment de la música, la qual expressava una constant recerca d’identitat. Va despertar aquelles mentalitats reprimides durant molt de temps i aquí va sorgir el concepte de la roba diferent, original, divertida i extravagant. Així va aparèixer la moda little girl, on la innocència es barrejava amb sensualitat. La moda de l’època trencava amb els motlles d’una societat totalment conservadora. Van néixer les botes a l’altura del genoll, blanques i de material sintètic. 

Per primera vegada s’implanta el prêt-à-porter com una línia comercial completa en el qual s’incloïa l’esmòquing com vestuari femení. Els pantalons campana van sorgir també en aquesta dècada i van néixer com a resposta d’una societat rebel, amb ganes de trencar amb el tradicional. Les dones buscaven abans de res la comoditat, més que la bellesa, aconseguint que la moda no tingués sexe, així van néixer les peces unisex, en la gran majoria amb teixit de lycra. 

Dècada dels anys 70

Amb l’alliberament de la dona en diversos plans de la vida, la moda d’aquesta època cobra un nou significat i ja no s’ha d’amagar a el cos com es feia abans. Els texans acampanats i els vestits fins a terra triomfen, així com els estampats psicodèlics i les  i sandàlies de plataforma.

Dècada dels anys 80 

Els anys vuitanta van suposar una manera de pensar, de vestir, de cantar i d’expressar-se fora dels convencionalismes. La moda que portaven les icones dels anys vuitanta han tornat a ser èxit absolut aquesta temporada passada, i de sobte ens trobem barrejant les peces de fa dècades. 

Dècada dels anys 90

La música grunge del grup Nirvana va influir a l’hora de vestir-nos. Tant va ser així que va ser una de les màximes tendències. A la dècada dels noranta es va mostrar un culte elevat a la moda i l’estètica. Els looks estaven basats en l’aspecte descurat i boig amb molt volum, en maquillatges molt marcats i en indumentàries molt femenines. Ressaltaven les sabates de taló d’agulla, les bruses i americanes amples, els jeans de cintura alta i els pantalons tipus pirates. Destaca el minimalisme, la senzillesa i es rebutja l’ostentació viscuda en els anys vuitanta, així com les imposicions del mercat.

Joe Marín i Laura Soler

Redactors juniors

El més recent