/

Àngel Guimerà segueix dalt dels escenaris

Firmat per Hugo Carricondo, Arnau Rodriguez, Miguel de la Fuente i Arnau Martinez

Àngel Guimerà i Jorge va néixer a Tenerife (1845) i va morir a Barcelona (1924). Va ser un dramaturg i poeta en llengua catalana, un dels autors teatrals més importants de finals del segle XIX i principis del XX. El seu pare era d’una família catalana del Vendrell (Baix Penedès) que va mudar-se a les Canàries. La mare era canària. Quan va fer els set anys, els seus familiars van tornar a Catalunya, i el noi va viure al
Vendrell i després a Barcelona.  Va ser l’autor de 42 obres de teatre, de les quals se’n poden destacar quatre: Mar i cel (1888), Terra baixa (1896) i La filla del mar (1900). Terra Baixa i La Filla del Mar, juntament amb Maria Rosa (1894) van ser les obres que més van triomfar internacionalment.

Les obres més importants de Guimerà han sigut representades en els darrers anys a Catalunya amb un gran èxit. Tot i sent d’una altra època, amb una ideologia totalment diferent a la que tenim ara, han tingut un gran impacte en el teatre català actual. El seu èxit és causat per l’adaptació dels textos a l’actualitat, ja que la societat i el llenguatge que s’utilitzava a finals del segle XIX no són els mateixos d’ara. Cada posada en escena depèn del director, que pot remarcar els temes que apareixen a les obres i que encara avui en dia són vigents. 

Mar i cel. 40 anys - Dagoll Dagom, S. A. | Grup62


“Mar i cel”  és una obra de teatre musical basada en la tragèdia de Guimerà, que va ser
portada al teatre per Dagoll Dagom l’any 1988, posteriorment l’any 2004 i per tercera
vegada l’any 2014. És remarcable per la escenografia en la qual un vaixell enorme i
mòbil presideix la majoria d’escenes. Ha estat un dels èxits més grans del teatre català
de tots els temps.


“Terra baixa” és l’obra de la literatura catalana més traduïda i representada de la
història. Ha sigut traduïda en 14 idiomes diferents. Hi apareixen intrigues i passions amoroses. Ara està d’actualitat perquè ha estat el centre del programa de TV3 El Llop, que ha format una companyia d’actors amateurs de tota Catalunya, seleccionats per Àngel Llàcer. Són onze actors que han treballat intensivament poder representar Terra Baixa en només dos mesos. El format d’aquest programa de TV3 és de concurs, reality show i divulgació cultural, i dona importància a les companyies teatrals amateurs del nostre país. Al voltant del 1903, es va fer una representació operística de Terra baixa en el Teatre Alemany de Praga, “Tiefland”. Aquesta òpera va ser una de les obres preferides d’Adolf Hitler.

La Filla del Mar - Teatre Condal


“La filla del mar” retrata el món mariner amb una barreja de realisme i romanticisme que caracteritza les obres de l’època, i els seus personatges principals són dues dones enfrontades pel desig d’un home. El 1992 se’n va fer un muntatge al Teatre Romea dirigit per Sergi Belbel. Actualment, la companyia La Barni la representa al teatre Condal de Barcelona en forma de musical. Aquest muntatge remarca el tema de la diferència: Guimerà es reflecteix en el personatge de l’Àgata, que no és del tot acceptada en el poble, ja que ell va passar una vida plena d’obstacles per ser homosexual i tenir arrels familiars en dos mons diferents.