Disney s’adapta als nous temps

A partir d’ara pel·lícules clàssiques com “Dumbo” (1941), “Peter Pan” (1953) o “Els aristogats” (1970)  tindran un avís que informarà sobre els aspectes racistes que contenen. A més, Disney ha augmentat l’edat recomanada als set anys.

A “Dumbo” podem observar com els corbs i el seu número musical representen els estereotips cap als afroamericans. El líder dels corbs es diu Jim, una referència a les lleis racistes denominades lleis Jim Crow. A “Peter Pan”, els indis fan servir tocats i altres elements exagerats, una forma de burla als nadius americans. Si això ja no és suficientment racista, Peter Pan anomena “pells-roges” aquests indis. A ”Els Aristogats” també hi apareixen uns estereotips similars, però en aquest cas, cap els asiàtics. Apareix un gat representant una persona asiàtica, que utilitza bastonets per tocar el piano, un estereotip innecessari. 

Sobre aquest tema pensem que han trigat en fer aquest tipus de advertiments, ho haurien de haver fet abans. És molt important que els nens no creixin amb estereotips racistes i masclistes, per així millorar la societat. També creiem que a altres pel·lícules haurien de afegir un avís, per exemple a les pel·lícules de princeses com “Blancaneus i els sets nans”, “La Bella Dorment”, “La Sireneta” i “La Ventafocs”. Creiem que aquestes princeses donen com a missatge que les dones necessiten que un home les rescati i que casar-se amb un home és la màxima aspiració a la vida. També donen a entendre que la bellesa és l’aspecte més important d’una dona i que la neteja de la casa no és pels homes. En algunes pel·lícules també podem veure que s’interpreta que les noies són dolentes i s’enfrenten entre elles.  

Personalment pensem que la pitjor d’aquestes històries és “Blancaneus”. És la primera pel·lícula de Disney i la més antiquada en la qüestió dels valors. En aquella época era la història perfecta: un príncep, un petó d’amor veritable i una vida en un castell on el bé sempre guanya el mal. L’únic que fa Blancaneus és fugir de la seva madrastra esperant que un príncep la salvi. També la raó per la qual la seva madrastra vol matar-la no ens agrada gens: dona a entendre, com ja hem dit abans, que la bellesa és el més important en una dona.   

Si tornem a analitzar “Peter Pan” hi podem veure una part masclista. Wendy és portada cap al País de Mai Més per fer de mare, com si fos un paper obligatori en una dona. 

Però, en canvi, ens sembla molt bé com estan evolucionant les princeses. Algunes de les nostres  dones preferides de Disney són Mèrida, Elsa, Esmeralda, Vaiana, Mulan i Pocahontas. Podríem dir que són la part de dones guerreres de Disney, no necessiten una home per viure i són independents, s’adeqüen molt millor els valors de l’actualitat. 

  Iman Boubaouch, Aitana Carrasco, Xenia Varas