Eva Las Heras, Joe Marin, Gisela Gutierrez, Martí Urrea
La música moderna catalana es podria comparar amb el pop anglès o castellà, però creiem que té una estètica totalment diferent dels d’abans mencionats, ja que des dels seus inicis a la dictadura franquista va servir majoritàriament com a reivindicació política. Però ara, el passat del gènere musical no es recorda tant i es comença a escoltar més entre els joves catalans, ja que està entrant una nova generació d’artistes catalans molt bons i amb molta força que han influenciat la indústria de la música, com la Mushka, The Tyets o 31 fam.
A diferència d’altres gèneres de música semblants, a les lletres del pop català no s’acostuma a parlar explícitament de sexe ni de drogues, considerem que és un problema que gèneres com el reggaeton ho incloguin en les seves cançons. També creiem que el llenguatge que s’utilitza és menys vulgar que en altres gèneres i més respectuós cap a col·lectius oprimits. Els temes també són més variats, no tots els temes parlen d’amor i desamor, com es pot veure amb la cançó de Zoo Tobogan (Llepolies, 2021), que exposa el consumisme present a la nostra societat.
Un altre dels punts forts de la música en català és la varietat de les cançons. Per exemple, “The Tyets” fan sobretot música trap, reaggeton i trapetón, mentre que Ginestà (L’Eva i la Jana) s’especialitza en pop, folk i música experimental. Fins i tot les cançons d’un mateix grup solen tenir diferent base instrumental i temàtica. Això és gràcies al fet que s’han començat a integrar cançons d’altres gèneres com ara el rap, el reggaeton o el rock. Això és un punt a favor de la música en català sense importar quin tipus de cançons t’agradi, ja que podríem assegurar que hi haurà com a mínim una cançó en català que t’agradarà.
La cantant Mushka (Barras Warras ft Calagher) ha abastat bastant el gènere del reggaeton amb les seves lletres que mantenen un ritme molt semblant al reggaeton clàssic. El fet de ser germana de la famosa Bad Gyal ha donat oportunitats als oients de descobrir la música catalana, com també ens ha passat a la majoria quan l’Spotify ens salta d’una cançó de la Mushka a una de The Tyets i així podem donar una oportunitat a aquesta música descobrint més i més grups.
En conclusió creiem que la música moderna en català pot ser més escoltada pels joves a dia d’avui, que aquest estil de música s’està reproduint cada vegada més i ara fins i tot podria arribar a nivell internacional.