El projecte RED és una iniciativa creada pel Junior Report amb l’objectiu de portar el periodisme a les escoles. Permet a cada escola tenir una revista digital pròpia, creada pels seus alumnes i completa amb notícies, articles d’opinió, crítiques i entrevistes. La nostra escola va unir-se al projecte fa cinc anys, i des de llavors ha aconseguit mantenir una alta qualitat pel que fa als articles publicats. En aquest en particular, vull analitzar el que ofereix el projecte i si val la pena dedicar-hi el temps necessari.
Personalment, agraeixo a l’escola que m’hagi brindat l’oportunitat de participar en aquest projecte. Per a mi, ha estat una experiència enriquidora i, en alguns casos, molt entretinguda. Tot i això, la meva experiència personal a penes té valor per si mateixa, així que he intentat avaluar la iniciativa tan objectivament com m’ha estat possible. Per a fer-ho he avaluat si RED compleix amb els seus objectius principals. Aquest serien: proporcionar material avaluable a l’escola, motivar als alumnes i permetre’ls adquirir habilitats importants. No compto crear una revista de qualitat entre aquests, ja que fer-ho està més en mans dels alumnes que del projecte en si.
Crec que el primer objectiu es compleix, cosa que la nostra professora de llengües corrobora. Segons ella, tot i que el material comporta certes dificultats al ser avaluat a causa del fet de ser grupal, això no obsta que suposi un repte pels alumnes, permetent-li veure el nostre nivell. Addicionalment, com que fer els articles ha comportat un flux constant de redaccions, hem pogut dedicar les classes de llengua a projectes més originals i creatius. També crec que ens motiva la perspectiva que serà publicat, en ser molt més tangible que la que sigui avaluat i ens dona una raó més per esforçar-nos.
Pel que fa al desenvolupament d’habilitats, considero que potser és el que millor es compleix. L’estil objectiu i impersonal de la notícia pot ser aplicat a articles científics i comunicacions oficials, mentre que per a exposar un argument ajuda a saber com redactar articles d’opinió. Fins i tot les entrevistes, tot i no ser comunes fora de l’àmbit periodístic, poden ajudar a fer preguntes, una habilitat encara més important i versàtil que les dues anteriors.
En conclusió, el projecte RED és una gran eina didàctica tant per a alumnes com per a docents, i cerc que hauria de continuar-se fent. Si algun centre pogués trobar la manera d’encabir-lo dins el seu programa, els recomanaria que ho intentessin, tant per les raons ja exposades com pel fet que és una bona forma que els pares puguin saber què fan els seus fills.

Per Martí Urrea