La desigualtat de gènere en l’animació

Bessie Mae Kelley, una de les pioneres de l'animació

A Barcelona, al TNC, s’ha estrenat el musical Ànima, en català. Es va estrenar el 26 de setembre de 2024 i el 2 d’octubre els alumnes de l’ESO de l’escola el vam anar a veure. L’obra ens va agradar molt, ja que era apta per a la nostra edat, molt interessant i  graciosa. Els seus creadors són Blanca Bardagil, Oriol Burés, Víctor G. Casademunt i Marc Gómez.

És un musical ambientat en 1930 als Estats Units, que explica la història d’una noia que vol ser animadora de pel·lícules, però no pot pel seu gènere. Això ens va cridar l’atenció i ens va fer pensar, perquè en aquells temps les dones no podien treballar com els homes en el món del cinema d’animació: els homes dibuixaven i les dones només acolorien els seus dibuixos al Departament de tinta i pintura. Els creadors d’Ànima van inspirar-se en algunes dones reals per donar vida a la seva protagonista, per exemple, Bessie Mae Kelley, una pionera que va animar a més a més els seus propis curtmetratges als anys vint. 

En cert moment, però, al 1940 Walt Disney va canviar d’opinió sobre la idea de contractar a dones per determinades feines i va dir: “Les artistes dones tenen dret a tenir les mateixes oportunitats que els homes”. Va contractar Mary Blair com a directora d’art. Als anys 90 les dones van trobar plenament el seu lloc en els estudis d’animació.

Els resultats obtinguts amb dones treballant en els estudis destaquen la importància d’incloure i valorar la seva feina en l’animació.En l’actualitat, tant com homes i dones treballen junts en els departaments d’animació, però en el passat la indústria del dibuix estava plena de barreres i limitaven l’accés de les dones als rols creatius. Avui en dia, als estudis estan demostrant un canvi encara que no totalment. Des del nostre punt de vista creiem que encara s’ha de lluitar per aconseguir la igualtat de gènere. Ens sembla molt important mostrar el reconeixement i l’agraïment que es mereixen les animadores i també que les feines siguin més equitatives. Creiem també que s’haurien de fer sentir les veus de les dones destacades en el món del dibuix animat. Agraïm la seva actitud a les persones que permeten que el gènere no canviï la manera de treballar.