Maldito bulo, una pàgina que desmunta les mentides

Què és Maldita.es o Maldito bulo?

Maldita.es és un mitjà de comunicació espanyol dedicat al fact checking (o verificació de fets). La seva finalitat és dotar els ciutadans d’eines “perquè no te la colin”. Es tracta d’un mitjà digital fundat com a tal al 2018. Els seus fundadors i codirectors són Clara Jiménez Creu i Julio Montes.

Té diferents branques, com Maleït Bulo, Maleïda Ciència i Maleïda Dada.

Els objectius de Maldito bulo són:

  • Controlar el discurs polític i promoure la transparència en las institucions públiques i privades.
  • Verificar i lluitar contra la desinformació.
  • Promoure les eines tecnològiques per crear una comunitat conscient que pugui defensar-se de la desinformació i es trobi en totes las àrees.

Aquests tipus de pàgines són molts importants, la gent ha d’estar informada correctament per tenir una opinió fonamentada i per no dir o creure informació errònia. 

Maldito bulo és una xarxa molt necessària per ajudar les persones a saber distingir entre la veritat i la mentida de les notícies destacades.

Funcionament d’aquesta pàgina

A l’inici d’aquest projecte Julio Montes i Clara Jiménez Creu, els fundadors de maldita.es, buscaven ells mateixos els bulos perquè no tenien cap tipus d’estructura. Ara, és tot molt diferent: reben més de 100 reports diaris a través d’un sistema automàtic. “Quan una recerca es repeteix tres vegades en una hora ens arriben alertes que ens permeten actuar d’una manera més ràpida”, explica l’equip de Maldito Bulo

Primer de tot, revisen els informes rebuts en el dia. Si tenen link, es realitza una primera recerca per confirmar com s’està viralitzant. Es reparteixen els rumors i s’inicia un procés periodístic de desmentir. Després de escriure els articles es fa una votació per decidir si es publicarà a la pàgina. Si no s’aconsegueix majoria absoluta, no es procedeix a la seva publicació a la plataforma. 

Marc Rivero, Martina Mestre, Iman Boubaouch, Martí González, Aitana Carrasco