“Quan el cap està bé, tota la resta ho està”

Eva Las Heras, Paula Gutiérrez, Hugo Mora, Emma Alcalde

Cr#sh és una obra que parla sobre els problemes quotidians dels adolescents, incloent en gran percentatge els problemes de salut mental, que no són tan coneguts, però sí que són molt comuns, com l’autoexigència portada a un punt extrem.

Però, què entenem pel terme “salut mental”? Salut mental es refereix a l’estat emocional, psicològic i social d’una persona. Involucra el benestar emocional i la capacitat de gestionar l’estrés i una ment equilibrada. La salut mental és essencial pel funcionament diari, la presa de decisions i la qualitat de vida.

En general, hi ha molts problemes a la vida que afecten la salut mental, com per exemple el rebuig social. Quan una persona se sent rebutjada socialment, pot patir molta angoixa que genera molts pensaments i, per tant, afecta la salut mental, fent que la persona canviï i no sigui la mateixa. I tot això pot passar amb qualsevol altre problema que pugui afectar-nos. Tots els problemes que ens passen a la vida, hem de saber afrontar-los, o almenys tenir el valor per fer-ho, i si no cuidem la nostra salut mental, no podrem estar bé amb nosaltres mateixos i no podrem entomar-los com ens agradaria.

Tots els problemes mentals poden tenen diferents graus; una malaltia pot començar amb un atac, una situació, o pots tenir-la diagnosticada i rebre medicació per ajudar a disminuir-la. Igual que en les malalties físiques n’hi ha de més i menys conegudes, de mentals es podria dir que les més conegudes són l’ansietat i la depressió, però també n’hi ha algunes molt poc conegudes com la síndrome de Fregoli.

L’infància influeix en gran part en la nostra salut mental futura. Hi poden haver traumes, inseguretats o fets que et provoquin trastorns. Com per exemple, a la infància es poden produir fets que et marquin o et traumatitzin per tota la vida sense que ens n’adonem. Posem un exemple : quan a la infància un nen o una nena plorava i els seus pares s’enfadaven o cridaven…

També pensem que utilitzem col·loquialment el nom dels trastorns mentals a la lleugera i que molta gent no és conscient del que comporta patir aquests tipus de trastorns.  Per això, hem volgut fer una enquesta i passar-la als alumnes de l’ESO de la nostra escola sobre aquest tema per tenir dades sobre una població adolescent. De les persones que ens han contestat, el 34% no han patit cap trastorn  de salut mental. Estadísticament, un 58% coneix algun afectat fora de l’escola que hagi patit algun trastorn, i desgraciadament, la majoria coincideixen que no han fet res per donar-li suport (avisar a professionals) i un petit percentatge simplement han estat al seu costat. Per altra banda, els afectats dins l’escola no han sabut com reaccionar als seus trastorns, però la majoria han pogut acudir a ajuda professional.

D’aquesta enquesta podem extreure la conclusió que els trastorns mentals són tan comuns com qualsevol malaltia o fins i tot més comuns entre els adolescents d’entre 12 a 18 anys, però també que la major part de les vegades quan veiem a algú patint algun trastorn, o bé no sabem com reaccionar, o qui les pateix no ho diu, ja que en aquesta societat encara es consideren un tema tabú.