Una enquesta als alumnes de 3r d’ESO de l’Escola El Pilar indica que un 75% sap què és la depressió i l’ansietat
Firmat per Gara Coello Sànchez i Adrià Conesa Villena
El 13% d’adolescents d’entre 10 a 19 anys de tot el món pateix algun problema diagnosticat de salut mental. D’entre aquests problemes es conclou que els que més predominen són la depressió i l’ansietat. Gairebé 46.000 dels adolescents anualment, es treuen la vida, suïcidant-se. UNICEF per primer cop dedica el seu informe anual a la salut mental. El suïcidi se situa entre la tercera i la cinquena causa de mort entre joves i adolescents.
Segons unes enquestes sobre la depressió i l’ansietat que van ser enviades als alumnes de 3r d’ESO de l’escola, un 75% saben què són la depressió i l’ansietat. Hi ha molts alumnes que coneixen gent que hagi patit depressió, i un 60% i un 65% que diuen que la pateixen. Moltes d’aquestes persones confonen la malaltia de depressió amb haver-se sentit trist algun cop i per tant aquestes dades no són concloents. Dades semblants es veuen reflectides amb l’ansietat: exactament un 40% diu que en pateix, i hi ha molts alumnes que coneixen algú que en pateix.

El dia 10 d’octubre es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental, aquest any dedicat especialment a la prevenció del suïcidi. Aquesta commemoració, dirigida per la Federació Mundial de la Salut Mental, va començar el 1992 per donar la mateixa importància a la salut mental que a la salut física. Aquesta celebració té relació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, més coneguts com ODS. Aquest objectiu en concret és el número 3, dels 17 objectius sostenibles que es proposen per l’agenda 2030. El número 3 es titula Salut i Benestar. Aquest dret consisteix a garantir una vida sana i promoure el benestar per a tothom, ja que és essencial per al desenvolupament sostenible. Aquest any a l’escola estem estudiant aquests 17 objectius, de manera que cada curs s’informa d’ells i així s’assabenta de què tracten exactament.
Actualment, el món s’enfronta a una crisi sanitària mundial, la COVID-19. I per aquesta raó s’han deixat de banda moltes malalties psicològiques que molta gent, especialment adolescents, pateixen. No se’ls està donant la importància que realment es mereixen. L’OMS també proporciona ajut i consells a les persones perquè tinguin cura de la seva salut mental durant la pandèmia de la COVID-19, ja que a partir d’aquesta els casos de mortalitat per salut mental van augmentar.
Cada minut se suïciden 11 adolescents al món; en total, 45.800 víctimes a l’any. Així i tot els governs del món dediquen de mitjana a la salut mental tan sols un 2% dels seus pressupostos de salut. Uns 80 milions d’adolescents d’entre els 10 i 14 anys tenen un trastorn i 86 milions més entre els 15 i 19 anys. El suïcidi anualment provoca la mort de 800.000 persones a tot el món, una cada 40 segons. A Catalunya, l’Anàlisi de mortalitat, indica que l’any 2017 es van produir 495 defuncions per aquesta causa.